България ще участва в газопреноса, защото това ни се полага. Не виждам причина България да се отказва и да има развита газопреносна система. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на пленарните разговори с руския премиер Дмитрий Медведев, който е на двудневно официално посещение в България. Българският премиер допълни, че в момента, в който транзитната газ от България към Турция спре, българските тръби ще остават празни.

Бойко Борисов отбеляза, че капацитетът на нереализирания газопровод "Южен поток" е бил планиран да транзитира около 60 млрд. куб. метра газ годишно, докато продължението на "Турски поток" през България е планирано за около 16 млрд. куб. метра.

Затова страната ни търси различни източници, с които да запълни капацитета на газопреносната си мрежа. Той изтъкна, че за да избегнем загуби, у нас трябва да бъде изграден газовият хъб "Балкан".

Ако има национални предатели, то това са тези, които искат инвестициите ни в тази сфера да останат под земята и да ги направим на скрап по-късно, каза още Борисов и обеща, че за изграждането на хъба ще се проведе максимално прозрачен публичен търг.

Нашето решение е ясно, съгласувано е с Европейската комисия. Ние го наричаме газов хъб, господин Алексей Милер го нарича газоразпределител, така че както "Северен поток 1" и "Северен поток 2" се движат, така и ние можем да транзитираме и да продаваме от газовия хъб около 15-16 млрд. кубически метра. Не виждам причина България да се отказва от това свое предимство, заяви Борисов.

По въпроса за АЕЦ "Белене" българският премиер изтъкна, че страната ни разполага с два ядрени реактора и този проект ще бъде реализиран на пазарен принцип.

"Хипотезата "Руска АЕЦ" не съществува, имаме два български реактора", категоричен беше Борисов. По думите му от "Росатом" са поели ангажимент даже и да не бъдат избрани за строител, да съдействат с ноу-хау по проекта.

В делегацията на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев са включени: Олга Голодец, заместник-председател на правителството, Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията, председател на руската част на Руско-Българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, Александър Новак, министър на енергетиката, Максим Орешкин, министър на икономическото развитие, Максим Топилин, министър на труда и социалната защита, Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм, Александър Грушко, заместник-министър на външните работи, Алексей Лихачов, генерален директор на държавната корпорация за атомна енергия "Росатом", Алексей Милер, председател на управителния съвет на ПАО "Газпром" и др.

В пленарната среща на двете делегации от българска страна с премиера Бойко Борисов ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, и министрите Владислав Горанов, Бисер Петков, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.