Поредни искри и разправии избухнаха в пленарната зала на Народното събрание между депутата от ПП-ДБ Манол Пейков и "Възраждане". Този път поводът беше 20-годишнината на членството ни в НАТО. Декларации по темата станаха повод за размяна на обидни реплики за некъпани народни представители и кремове от гениталии на тигри.

В декларацията си Костадин Костадинов отбеляза, че сега е моментът да напуснем алианса. Той констатира, че съюзниците ни в НАТО са разбили българския военнопромишлен комплекс.

Костадинов заяви, че съюзниците от НАТО искат да водят война и се нуждаят от еничари. "Сега е аморално и арогантно да искат от нас жертви за своите интереси, представяйки ги като наши интереси", каза лидерът на "Възраждане". НАТО се е превърнал в клуб на васали, ръководен от американските въоръжени сили, каза още той, като посочи, че само Турция е изключението.

"ВПК беше избутан насила от нишите, които заемаше на световния оръжеен пазар, но бе доведен до състояние да не може да задоволява голяма част от нуждите на армията ни. Нашите американски партньори ни забраниха да произвеждаме зенитно-ракетни комплекси. Под техен натиск Вазовските заводи прекратиха производството на комплексите "Стрела". Иззеха техническата документация по производството. Така не се постъпва с партньори и съюзници, така се постъпва с врагове", заключи Костадинов. 

Декларацията му възмути Пейков, който подвикваше от място. Съдействие от трибуната, от страна на ръководството, пък поиска Цончо Ганев.

"Не е нормално да имаме толкова рано сутрин пияни народни представители, пък други - дрогирани", отново поиска контрол с дрегер и за наркотици Цончо Ганев. "Не е адекватно лицето Манол да влиза пиян, а пък някой друг дрогиран, и да крещи. Отделно, че е некъпан отново", каза Ганев.

Снимка: БТА

"Манол Пейков отзад вие, грухти и вие дори забележка не правите", реагира и съпартиецът му Ангел Георгиев, който поиска от Росен Желязков, ако има нужда, квесторите да го изведат от залата, да се освести и да се върне отново. Депутатът отбеляза, че шефът на НС не прави забележки на "сглобката или разглобката".

Манол Пейков се защити лично от трибуната, като отвърна на обидите с обиди и коментира гладката прическа на Цончо Ганев.

"Г-н Ганев, на когото лично от Русия му изпращат всеки ден за намазване специален крем от тестис на усурибирски тигър и Шлемник байкалски говори за хигиена на другите. Човек, който спи с шапчица, понеже доставката от Русия идва веднъж на две седмици по обясними причини. Спрете, приключи вашата игра, спрете с инсинуациите", контраатакува Пейков.

За да потуши страстите, Росен Желязков даде почивка от 10 минути. Взаимните нападки продължиха и в парламентарните кулоари.

"Работата на депутата е да бъде народен трибун. Аз съм такъв. Извиних се, но на "Възраждане" няма да се извиня, проблемът е, че те непрекъснато минават границата", коментира Манол Пейков ситуацията вече в кулоарите.

"Подвиквах им, че времето им е приключило. Качиха ми се на главата", оплака се депутатът от ПП-ДБ. И за пореден път обяви, че не употребява алкохол.

"Сега съм бетонен. Аз през живота си не съм слагал алкохол в устата. Превъзбуждам се от силно чувство за справедливост, това е, което ме превъзбужда, госпожо", обърна се той в емоционален изблик към репортерките, а в този момент Никола Минчев го прикани да влиза обратно в залата за гласуване. 

Снимка: БТА