"Заявявам към ръководителите на руските дипломати: "Спрете да шпионствате в България", каза министър-председателят Бойко Борисов по време на обиколката си днес в Силистра по повод разкритата от прокуратурата група за шпионаж в полза на Русия и задържаните шестима души.

"За пореден път радиомълчанието на някои институции в България е оглушително, когато се нарушава националната ни сигурност от чужди служби, аз искам да кажа, че когато нашите служби - военно разузнаване, контраразузнаване, докладваха за това което има като шпионска мрежа в България съм ги окуражил максимално. Вече доста световни лидери осъдиха действията на шпионската мрежа у нас, събираща информация за България, НАТО и ЕС. Поздравявам българските служби за професионалната работа и за това, че успешно пазят страната ни. С Русия имаме добро партньорство в редица сфери, но тази шпионска дейност трябва да спре! България все така решително ще отстоява националната си сигурност и евроатлантическа принадлежност - гарантирана от диверсификацията на газовите доставки, модернизацията на армията и от предстоящото присъединяване към Еврозоната", заяви премиерът.

Той каза още, че иска да благодари и на главния прокурор Иван Гешев за личната му ангажираност, защото "това не е правено досега".

Бойко Борисов посети и ферибота край Силистра. Той бе придружен от кмета на града д-р Юлиян Найденов.

"Надявам се, след ферибота, румънските колеги да дадат "ок" за още един мост на Дунав. Няколко министри на транспорта, регионалния, външния, аз самия, толкова разговори проведохме. хората не знаят, че целия тежък трафик, над 200 тира на ден минаваха през центъра на Силистра. Това, че преминават автомобили, означава, че има производство и оста юг - север е изключително важна", заяви още Борисов.

Той благодари на румънските си колеги.

"Благодаря и на техния президент и премиер. Разговарях с тях, с министрите техните. Надявам се, сега след ферибота, най-сетне да дадат ок за още един мост да направим. Това е истината. От българска страна има 100 %, чакаме ги тях", заяви още Бойко Борисов.

По думите му това, което е било поето като ангажимент, е факт. 

Борисов добави, че строежът на на магистрала "Хемус" е важен за развитието на икономиката в региона. Премиерът се поинтересува и от ремонтите на обектите в региона и от състоянието на посевите с пшеница в Добруджа.