Президентът Реджеп Тайип Ердоган оттегли Турция от Истанбулската конвенция. Анадолската агенция съобщи, че държавният глава е подписал указ, според който страната спира участието си в Европейския договор за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие. Причина за решението не бе обявена.

Въпреки че през последната година в страната се наблюдава нарастване на домашното насилие, официална Анкара реши да се оттегли от споразумението, постигнато в Истанбул под егидата на Съвета на Европа и подписано от Турция през 2011 г.

"Правата на жените са гарантирани от нашите закони, особено от Конституцията. Нашата съдебна система е достатъчно динамична и силна, за да приложи нови правни мерки, когато е необходимо," каза министърът на семейството, труда и социалната политика Зехра Зумрут.

Много представители на консервативните среди в Турция казват, че конвенцията подкопава семейните структури и насърчава насилието. Те също така се отнасят враждебно към принципа на равенство между половете и възприемат документа като насърчаващ хомосексуалността.

Критиците пък предупреждават, че ходът на официална Анкара допълнително ще отчужди Турция от европейските ценности, на фона на стремежите на страната да се присъедини към ЕС.