Шпионският скандал у нас не може да бъде сравнен с никое друго дело в България. Не бих го сравнил с никое дело, което е било до момента в България, включително и случаите - осъществяване на действия, несъвместими с дипломатическия статут. Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в специално интервю за БНТ, след като вчера от прокуратурата съобщиха, че са разбили група за шпионаж в полза на Русия, действала у нас в продължителен период.

По думите на главния прокурор това може да се сравнява исторически с т.нар. случай "Петорката от Кеймбридж" - петима бивши студенти от престижния британски университет, вербувани от СССР през 30-те години и работили в продължение на десетилетия за Москва.

"Българските служби доказаха, че са възстановили оперативния си потенциал, който беше съсипан след 1989 г. Става въпрос за дело, което засяга чувствителна информация, касаеща не само българската национална сигурност, но и на НАТО, ЕС, на нашите евроатлантически партньори от САЩ. По първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всички мерки, които могат да се вземат за ограничаване на проблемите, които може да се създадат за националната сигурност", допълни Иван Гешев.

Той каза още, че прокуратурата е максимално открита по всеки един случай, с една единствена цел - да информират максимално пълно българските граждани.

"Тази грозна картинка трябваше да я видят българските граждани. Никой не обича предателите. Разбирам разузнавателната дейност, но в този смисъл не мога да я приема. Ако говорим за руско разузнаване, аз мога да разбера дейността им. Не мога да я приема, защото засяга българската национална сигурност", акцентира той.

"Тук не става въпрос дали харесваме чужди държави. Първият въпрос, който трябва да стои пред нас, е дали обичаме своята държава", подчерта главният прокурор.

По думите му, става дума за дело, свързано не само с националната сигурност, но и със сигурността на българските евроатлантически партньори. Групата е била под контрол доста време, така че са взети мерки за ограничаване на заплахите за националната сигурност.

"Знаете ли, вчера се замислих какво бих работил преди 89-та година. И си казах - пак щях да работя същото - да защитавам интересите на българската държава", заключи Гешев.