Съединените американски щати обявиха официално, че следят шпионския скандал с Русия и категорично подкрепят действията на България.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс написа в Туитър:

"България е приятел, съюзник на НАТО и партньор. Внимателно наблюдаваме българското разследване на предполагаема руска шпионска група. САЩ категорично подкрепят суверенитета на България и се противопоставят на тези злонамерени дейности на нейна територия".

Вчера на брифинг от прокуратурата съобщиха, че са разбили група за шпионаж в полза на Русия, действала у нас в продължителен период. Групата е ръководена от бивш началник във военното разузнаване, завършил школа на руското военно разузнаване, наречен от разследващите "Резидента". В групата е участвала съпругата му, която има и руско гражданство и още четирима души - действащи и бивши служители на военното министерство. Те са обвинени за престъпление против републиката и шпионаж в полза на чужда държава.

Посолството на Русия у нас реагира с пост в официалната си страница във Фейсбук, който гласеше: "В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна".

От мисията допълниха, че разчитат, че до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени.