След САЩ и Великобритания също подкрепи България за действията ѝ в рамките на шпионския скандал, при който стана ясно, че високопоставени държави служители са изнасяли секретни данни, свързани с НАТО, в полза на Русия.

В Туитър британският външен министър Доминик Рааб написа: "Великобритания подкрепя България срещу зловредната дейност на Русия, която цели да подкопае суверенитета на нашия съюзник в НАТО. Напълно заставаме зад българските усилия да разбият предполагаем шпионски кръг и в това, че страната е предприела действа за преустановяване на злонамерените действия на Русия на нейна територия".

По-рано солидарност към София дойде и от Вашингтон. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс написа в Туитър: "България е приятел, съюзник на НАТО и партньор. Внимателно наблюдаваме българското разследване на предполагаема руска шпионска група. САЩ категорично подкрепят суверенитета на България и се противопоставят на тези злонамерени дейности на нейна територия".

Посолството на Русия у нас пък реагира с пост в официалната си страница във Фейсбук, който гласи: "В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна".

От мисията допълниха, че разчитат, че до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени.

Въпреки това, премиерът Бойко Борисов бе категоричен: "Заявявам към ръководителите на руските дипломати: "Спрете да шпионствате в България. С Русия имаме добро партньорство в редица сфери, но тази шпионска дейност трябва да спре! България все така решително ще отстоява националната си сигурност и евроатлантическа принадлежност".

Прокуратура съобщи вчера, че шестима българи са обвинени в шпионаж в полза на чужда държава срещу заплащане, включително високопоставени служители на министерството на отбраната и военното разузнаване.