Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че депутатите от ГЕРБ са възмутени от действията на финансовия министър Асен Василев, който се е включил днес в кампанията в полза на кандидат-кмета на ПП-ДБ Васил Терзиев. Заради това цялата парламентарна група го уведомила, че ще гледа под лупа предложенията по бюджета, когато започнат дебатите в парламента след изборите.

"Разбрахме се лидерите да не участваме в предизборната кампания с възможностите, които имаме. ДБ не искаха Асен Василев за финансов министър. Човекът, който настояваше, за да е по-здрава сглобката, бях аз", разкри Борисов в Разград.

"И много ясно се разбрахме с него да не се ползват инструментите на финансите в предизборната кампания. Само че днес той ги ползва. Депутатите от ГЕРБ са възмутени. И цялата ПГ ме предупреди, че въпреки "моя министър Асен Василев", ще бъдат много внимателни при гледането на бюджета", предупреди лидерът на ГЕРБ.

Параметрите за събираемостта ще станат ясни само след 15 дни, когато излезе бюджетът, и на тези депутати той трябва да поиска подкрепата, напомни Борисов по адрес на Асен Василев.

Повод за напрежението между управляващите партии стана дебатът между Васил Терзиев, излъчен от ПП-ДБ, и издигнатия от ГЕРБ Антон Хекимян, по време на който Хекимян обвини Асен Василев и Кирил Петков, че при тяхното управление столицата не е получила финансиране за общинския транспорт заради поскъпването на горивото и заради COVID-кризата.

Веднага след дебата финансовият министър изпрати справка в отговор на запитване от "24 часа", в която отрича твърденията им и посочва сумите, предоставени от държавата, като обяснява, че финансирането за продължението на метрото и за отсечката до Слатина е било отрязано не от четворната коалиция, а от служебното правителство.

"Финансирането за градския транспорт на Столична община от 2021 до момента не е нула лева, а 89 млн. лв. за 2022 и 2023 г.,  което е близо 9 пъти повече в сравнение с предишни години. Общо 1,3 млрд. лв. са отпуснати през 2021 г. на столичния електротранспорт за компенсации на цените на тока, програмата за подпомагане продължава и в момента. Корекциите в НПВУ, във връзка с метрото и ВиК, бяха направени от служебния кабинет на президента Радев. Въпреки това, в плана останаха над 220 млн. лв. за метрото в София", написа Василев.

От ГЕРБ го уличиха в лъжа и му припомниха, че точно по времето на управлението на ПП бяха съкратени от ПВУ 143 млн., предвидени от плана за метрото, който преди това вече бяха изготвили от ГЕРБ.

"Много трудно е да се намерят разумни аргументи, с които на софиянци да бъде обяснена, наказателната политика срещу София, водена от държавата в последните две години и половина. Опитите на министър Асен Василев сега, да помогне на кандидата им за кмет Васил Терзиев в търсенето на мотиви, са доказателство за безпомощност и първо публично признание за реваншизма и негативното им отношение към столицата ни", заявиха от ГЕРБ-София в позиция до медиите. А впоследствие депутатите от партията са уведомили и Борисов за намерението си да подходят особено внимателно към гледането на бюджета в пленарната зала.

Борисов коментира и вота на недоверие, който всъщност затвърдил настоящата коалиция на власт.

"Вотът на недоверие всъщност беше вот на голямо доверие към правителството. Съжалявам, че се загубиха толкова дни, но това е парламентарна практика, има го в Конституцията", каза Борисов и обясни, че предварително се е чул с Кирил Петков да му обясни, че пътува за мероприятие в Разград. Веднага след гласуването премиерът Николай Денков му благодарил за подкрепата на ГЕРБ.

"А в същото време аз коментирам срещу тези, които съм подкрепял цял ден. Повярвайте, никога не съм бил в такава позиция. Костадинов е абсолютно прав - сутрин по един начин се държа, вечер пред хората да говоря като опозиция", призна Борисов.

"Този вот не мина преди всичко заради БСП, освен нашата подкрепа, която е много голяма. Нинова каза, че всичко в енергетиката се дължало в момента на Бойко Борисов - да, стабилността в енергетиката се държи само на ГЕРБ и Бойко Борисов" От 3 г. ГЕРБ не е никъде в държавното управление, а Нинова беше във властта. Изведнъж, след три години пак ние виновни, а тези три години празнота ли е? Какво свършиха за тия три години? Защо не приеха Плана за възстановяване и устойчивост? Ако бяха го приели тогава и сега да обвинят ГЕРБ, че заради този план има проблеми, щях да разбера, но те го отхвърлиха", напомни лидерът на ГЕРБ.

"И Нинова изведнъж излиза и казва: "Борисов е виновен". Да, виновен съм, че го спряхме.

Така че и друг вот да има, ще има същата съдба поради това, не че сглобката прави най-доброто в момента, но нищо по-добро от тази сглобка не може да има в бъдеще", каза Борисов. И обвини, че Петков и Василев не си държат на думата. "Аз всеки ден съм принуден да отговарям на обвинения, защото те си мълчат с ДБ, и понеже си мълчат, аз съм принуден да го коментирам", раздразни се лидерът на ГЕРБ, че е оставен сам да отбранява управляващите от обвиненията на опозицията.