При едновременно отсъствие на премиера и на вицепремиера, министър-председателят да може да възлага изпълнението на правомощията си на определен от него министър. Това реши парламентът с приемането на второ четене на промените в Закона за администрацията. Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за администрацията бе внесен от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Текстът беше гласуван със 111 гласа "за", 34 "против" и без "въздържал се".

Със законопроекта се урежда изпълнението на функциите на министър-председателя при негово отсъствие от страната или ползване на законоустановен отпуск, когато правомощията му не могат да бъдат изпълнени от заместник министър-председател поради отсъствие от страната, заради ползване на законоустановен отпуск или при невъзможност за упълномощаването му, предаде БТА.

От "Има такъв народ" не пропуснаха да захапят управляващите в защита на тезата си, че скритият премиер е всъщност Асен Василев.

Думите "определен от него с писмена заповед министър" да бъдат заменени с "Асен Василев", поиска в редакционна поправка на законовия текст депутатката от ИТН Павела Митова.

Митова коментира, че ясно прозира желанието на вносителя да променя законите на страната, водейки се от текущото управление. "Ние считаме, че така предложените текстове могат да объркат министър-председателя и той да приложи текстовете с известна доза свобода на тълкуването", добави тя.

"Аз разбирам политическата ирония, но все пак, когато говорим за законодателна дейност, трябва да се придържаме към някакви рамки", репликира Никола Минчев от ПП-ДБ. Той определи предложението на ИТН като недопустимо и настоя да се отнасят с уважение към дейността на Народното събрание.

Предложението на ИТН все пак бе подложено на гласуване, но бе отхвърлено от пленарната зала с 31 гласа "за", 107 "против" и един "въздържал се".