В писмо до председателя на НС Цецка Цачева Искров предупреждава, че законопроектът, внесен от Михаил Миков в парламента, относно дофинансирането на ФГВБ с цел изплащане на гарантираните влогове в КТБ, ще ни създаде проблеми с европейските финансови институции - Европейската комисия (EK) и Европейската централна банка (EЦБ), както и ще създаде рискове за финансовата стабилност на страната.

Законопроектът на БСП предвижда финансиране на ФГВБ чрез заем от Управление "Банково" на БНБ и повишение на вноската на банките във фонда.

Според Искров законът няма да постигне целта си - сваляне на бюджетния дефицит под 3%. По думите му финансиране на фонда чрез заем или гаранции от държавата няма да увеличи дефицита, а само ще повиши дълга. Единственото повишение в разходната част ще са само лихвите по дълга и те ще се поемат от бюджет 2015 г.

В писмото на управителя на БНБ се подчертава също така, че законопроектът противоречи на устройствения закон на БНБ и на действащите от 01.07.1997 г. до днес принципи на валутния борд. БНБ няма право да финансира подобни институции, а резервът в управление "Банково" е част от този на борда.

В писмото изрично се посочва, че законопроектът противоречи на Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) поради нарушаване на забраната за парично финансиране, която е основно правило на икономическата и парична политика в държавите – членки на Европейския съюз (EC).

Освен това според Искров законопроектът може сериозно да разклати банковата система. Предложеното увеличение на вноската на банките може да понижи лихвите по депозити и да предизвика отлив на парични средства от банките, подчертава Искров.
Второ, по-високите разходи на банките във връзка с евентуално повишаване на премийните им вноски към ФГВБ ще рефлектират върху цената на предлаганите кредити, което ще има негативен ефект за възстановяването на икономиката, допълва той.

В заключение Искров допълва, че е предупредил европейските институции за негативния ефект от внесения законопроект.

Междувременно вчера премиерът Бойко Борисов изрази учудване, че Искров все още не е подал оставка, както бил обещал.