Лазаров уточни, че 30-километровата ограда по границата ни с Турция трябва да бъде удължена в най-рисковите участъци, където има най-голям прилив на чужденци, предаде БНР.

Тепърва ни предстоят много изпитания. Миграционният натиск тепърва ще се усилва", смята Лазаров, цитиран от "Фокус".

Главният секретар обясни, че цената на съоръжението не е голяма в сравнение с финансовия ресурс, който в момента отделя МВР за справяне с бежанците.

По думите на Светлозар Лазаров в момента на турско-българската граница са командировани около 1500 полицаи.

Директорът на ГД „Гранична полиция” Захарин Пенов заяви, че "възпрепятственото съоръжение ще бъде в участък от 30 км от границата, източно от ГКПП „Лесово” до територията на община Болярово".

Пенов разкри, че се готвят разчети "за покриване с такова съоръжение на останалите чувствителни зони по границата" - вероятно аналогичен участък от 30-50 км.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев пък заяви пред Дарик, че на границата полицаите са на 100 метра един от друг, по 24 часа, за да спрат потока.

Малко над 11 500 нелегални имигранти са задържани на границата за годината, като 8500 от тях искат закрила. Според вътрешния министър статут на бежанец ще получат около 6000 души.

Йовчев каза още, че 8 души са заподозрени за съпричастност към терористични организации, а около 40 души се смятат за опасни за обществото, защото са извършили престъпления. Те са задържани и се извеждат от страната.

По думите на Йовчев, миграционният поток е намален, като вече е под нивата от миналата година.

Бежанците - 134 млн. лева за година

Вчера военният министър Ангел Найденов заяви, че общо в страната са настанени 10 292 души, а 910 са изведени.
За периода от 1 септември до 18 декември е даден бежански статут на 144 души и хуманитарен - на 1711.

Той припомни сумата от 1084 лева на месец за издръжката на бежанец.
"Тази сума за една година, умножена по 10 292, е приблизително 134 млн. лева
", каза Ангел Найденов.

Той обясни, че в тези 1084 лева се включват храната, водата, електрическата енергия, помощи, здравните осигуровки, санитарните материали, транспортът и медицинското обслужване.
Разходите по администриране, предоставянето на фургони, палатки, оборудване, ремонти, не се включват в посочената сума.