Германското правителство потвърди днес, че на 18 май предстои среща в Сочи между канцлера Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

Преди това говорителката Улрике Демер отказа да потвърди или отрече съобщението за разговорите от Кремъл, като каза, че "по принцип спазваме правилото, според което съобщаваме срещите за следващата седмица в петък". Но на брифинг в Берлин тя допълни, че "канцлерът е в постоянен контакт с руския президент".

Все още има разногласия с Русия и те трябва да се обсъждат, заяви говорителката на германското правителство Улрике Демер на днешния си брифинг.

"Имаме конфликти с Русия, но въпреки това продължаваме да търсим диалог помежду си", каза тя.

Германското външно министерство изрази безпокойство от действията на руските правоохранителни органи на неразрешена демонстрация на привърженици на опозиционния активист Алексей Навални в края на миналата седмица.

"Действията на правоохранителните органи предизвикаха значително безпокойство що се отнася до спазването на свободата на словото и на събиранията", каза говорителката на министерството Мария Адебар и добави, че по някои сведения е имало арестувани непълнолетни. Адебар изрази съмнение, че действията на полицията са били съразмерни на ситуацията и съобщи, че позицията на Германия е изразена пред руската страна.

По-рано днес помощникът на Путин Юрий Ушаков съобщи, че Меркел и Путин ще се срещнат на 18 май в Сочи по време на работна визита на германския канцлер. Той съобщи още, че на 5 юни предстои посещение на Путин в австрийската столица Виена. Преди това обаче - в края на май, ще се състои посещение на българския държавен глава Румен Радев в Москва.

Сръбският президент Александър Вучич пък ще бъде на двудневно посещение в Москва на 8 и 9 май, по време на което ще се срещне с руския президент Владимир Путин и ще присъства на военния парад по случай Деня на победата, обяви пресслужбата на държавния глава на Сърбия.

Около 9 юни пък руският президент ще е на посещение в Китай за срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество.

Днес Владимир Путин положи клетва за четвърти път като президент.