Независимостта е може би най-силният и най-истинският български празник, каза по време на честването на 110 години от обявяването на независимостта във Велико Търново председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

По думите му датите на Съединението и Независимостта са олицетворение на това, което всеки иска да прави за обществото.

Цветанов подчерта, че от 11 години насам всеки път присъства на честването на Независимостта, което във Велико Търново по традиция започва от църквата "Св. Четиридесет мъченици".

Пред журналистите той коментира, че когато предстоят избори тук са били представители на всички политически сили, от най-високото политическо ниво на всяка партия. "Когато няма избори всички се потапят и просто изчезват и това е моментът в който трябва да си направим равносметка дали сме искрени, когато почитаме тези празници и говорим за тази дата", отбеляза той.

Винаги съм смятал, че това е най-важната дата, която може да ни даде онази независимост, за която всеки един ежедневно говори, каза Цветанов.

В словото си на Царевец заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов посочи, че има събития в историята, в които няма блясък, няма битки, няма гръм, няма герои, но те са записани със златни букви в историята на народите, защото дават нов път, отварят нова светлина.

"Дедите ни имаха смелостта да обявят Съединението. Дедите ни имаха силата да обявят независимост. Те ни завещаха да бъдем единни, неделими, те ни завещаха да бъдем горди, непокорни и независими. А ние - ние какво ще завещаем на поколенията след нас? Честит празник, скъпи сънародници".

На тържествената церемония в старопрестолния град бяха прочетени поздравителни адреси от президента Румен Радев и от министър- председателят Бойко Борисов.

Лидерите на БСП и НФСБ също отправи своите послания в социалните мрежи по повод Деня на независимостта.

"Днес отбелязваме 110 години от Независимостта на България - едно национално и държавно постижение". Това написа във Фейсбук председателят на НС на БСП Корнелия Нинова.

Тя добавя, че и днес независимостта не е титла, която получаваш наготово, а всекидневен избор - какъв да бъдеш. "Нека бъдем свободни в мислите си и независими в действията си. Честит празник, българи", пише още лидерът на левицата.

"На днешния 22 септември много пъти ще чуем думите Свободна, Съединена, Независима България. Това са ни завещали нашите героични предци. Какво да направим ние - техните потомци? Смятам, че към този завет на нас се пада мисията да добавим и най-богата, най-просперираща държава", пише в личния си профил във Фейсбук заместник-председателят на Народното събрание и лидер на "Воля" Веселин Марешки.

Вижте как България празнува днес:

Снимка: БТА

Шествие във Велико Търново за Деня на Независимоста

Снимка: БТА

В двора на църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново бяха осветени военните знамена и флаговете на институции и неправителствени организации

Снимка: БТА

Пловдив - Денят на Независимостта

Снимка: БТА

На площад "Княз Александър I" пред Паметника на Независимостта се проведе тържествено честване на 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България

Снимка: БТА

На площад "Княз Александър I" пред Паметника на Независимостта се проведе тържествено честване на 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България

Снимка: БТА

Денят на независимостта в София

Снимка: БТА

Русе - Денят на независимостта

Снимка: БТА

Стара Загора - Денят на Независимостта на България

Снимка: БТА

Хасково - Денят на Независимостта

Снимка: БТА

С чветя и венци от признателност русенци почетохо 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България

Снимка: БТА

По случай 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, в седемнадесет български града беше показана военна техника, образци оръжие и екипировка

Снимка: БТА

Видин - Денят на Независимостта на България

Снимка: БТА