"Честит Ден на Независимостта на всички българи! Днес нашият национален интерес е свързан със запазването и развитието на обединена Европа, но никога не трябва да забравяме саможертвата и смелите действия на нашите предци, довели до независимостта на България", написал премиерът Бойко Борисов в официалния си профил в социалната мрежа "Фейсбук".

"Ние трябва да продължим твърдо да отстояваме интересите си на световната политическа сцена, да пазим идентичността си, да се гордеем с нашите традиции и култура и винаги да помним смелия и борбен дух на българина, благодарение на който днес живеем в свободна държава", пише още министър-председателят.

Велико Търново днес е център на тържествата по случай 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.  Празничните прояви започнаха с тържествена литургия в църквата "Св. 40 мъченици". 

22 септември 1908 година е денят, в който княз Фердинанд, управляващ дотогава васалното на Османската империя Княжество България, прочита подписания от него и от правителството на Александър Малинов манифест. Това става в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново. Обявяването на Независимостта е най-високият връх в политическото самоосъзнаване и самоопределение на българската нация в годините след Освобождението.