Европейската комисия изплати днес над 3,5 милиарда евро на държавите-членки от ЕС, предназначени за украинските бежанци.

България е получила 148 360 870 евро от кохезионните фондове. Най-много средства получава Полша - 562 098 072 евро, тъй като страната е приела най-много бежанци от Украйна. Парите са по линия на инструмента за сближаване за бежанците в Европа (CARE), предаде БНТ.

Плащанията са авансови и могат да бъдат използвани за храна, настаняване, здравеопазване, образование, помощ за достъп до работни места и други нужди на бежанците от Украйна.

Целта на Брюксел е да подпомогне публичните бюджети на държавите-членки, допуска се разходите, които могат да бъдат покрити да са със задна дата от датата на руската инвазия в Украйна.

Над 5 милиона са украинските бежанци

Близо 5,4 милиона украински бежанци са избягали от своята страна от началото на руската инвазия на 24 февруари, като само за последното денонощие те са 55 635, показват огласени днес данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), цитирани от Франс прес.

Макар бежанският поток значително да е намалял от март месец, ООН очаква той да нарасне с още три милиона до края на годината.

Според ВКБООН към 27 април украинците, напуснали страната си от началото на руската инвазия, са общо 5 372 854.

Жените и децата съставляват 90 процента от тези бежанци, а мъжете от 18 до 60-годишна възраст, подлежащи на мобилизация, нямат право да напускат Украйна. Близо две трети от украинските деца са напуснали домовете си, което включва и вътрешно разселените.

Повече от 7,7 милиона души са напуснали домовете си, но все още се намират в Украйна, съобщи Международната организация по миграция (МОМ).

Преди началото на руската инвазия Украйна е имала население от 37 милиона души в регионите под контрола на правителството. Тези цифри не включват Крим, анексиран от Русия през 2014 г., и районите в Източна Украйна, контролирани от проруските сепаратисти, посочва АФП.

Колко пребивават в България

Над 96 000 са украинските граждани, които в момента пребивават на територията на страната ни, сочат данните на единния портал "България за Украйна". Получилите статут на временна закрила са 87 500 души.

"Предвидено е национално и европейско финансиране на обучения по български език на украински граждани, както и средства за психологическо подпомагане", съобщи пред медиите във Варна социалният министър Георги Гьоков, който посети провеждащата се в крайморския град трудова борса.

Той допълни, че при украинците не само езиковата бариера е проблем. Според него по-големият проблем е, че повечето са жени с деца, необходимо е да се устроят децата, за да работят майките. По тази причина се мисли за финансиране на схеми, които да осигурят възможност децата да бъдат отглеждани, докато техните родители са на работа.

Министърът посочи, че е оптимист по въпроса с устройването на украинските граждани, но, по думите му, най-големият оптимизъм е при работодателите, които в началото на бежанския поток са заявили, че могат да обявят 250 000 работни места.