Номинираната за премиер от "Има такъв народ" (ИТН) световна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова получи от президента Румен Радев мандата за съставяне на кабинет и веднага го върна, както вече обяви, че ще се случи лидерът на партията Слави Трифонов. 

"Г-н президент, ние от ИТН ясно заявихме, че няма да влезем в никакви коалиции с партии от статуквото и спазваме обещанието си. За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция, затова връщаме мандата", заяви Стефанова.

"В отговор искам да заявя, че именно в криза като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство, затова на всеки мандат се гледа с надежда, но разбирам и вашите мотиви, защото такова не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия", каза Радев.

"Обществото ни от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес, не по-малко важна е и устойчивостта в социалната и икономическа политика в условията на криза, в тази връзка са особено важни някои решения и те трябва да бъдат взети независимо от процедурата по излъчване на изпълнителна власт. В тази връзка трябва да търсим баланс", допълни държавният глава.

Снимка: Булфото

По думите му липсва най-важното - правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава пенсионерите, гражданите и бизнеса от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство. 

"Смятам, че вашата парламентарна група е съпричастна към тези важни теми и съм готов да обсъдим вашата позиция по тях. Заповядайте", обърна се в края на живото излъчване във Фейсбук президентът към представителите на партията.

Снимка: Булфото

След срещата председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов коментира пред журналисти: "Още преди изборите заявихме, че няма да правим коалиции с партии на статуквото - това е факт. В момента ние нямаме необходимия брой депутати за съставяне на правителство и това е очевидно. Така че беше ясно, че ние правителство няма да правим. Много близко до здравия разум е, че този парламент най-вероятно няма да изкара повече от един месец, което означава, че в този месец трябва да се направи най-необходимото, а това е да има горе-долу нормален изборен закон за следващите предсрочни избори".

"Мажоритарни избори за един месец не могат да се направят. Всички лъжи, които бяха изречени - че ИТН се отказват от мажоритарни избори, вчера лъснаха, защото в Правна комисия единствените, които предложиха на следващите избори да има мажоритарен вот, беше партия ИТН. Всички гласуваха против, включително представителите на ГЕРБ, които до онзи ден знаете какви циркове разиграваха в пленарна зала", допълни Йорданов.

Той беше категоричен, че ИТН не биха подкрепили кабинет на БСП, ако президентът връчи на тях третия проучвателен мандат. След като и ГЕРБ-СДС, и ИТН върнаха мандата, Конституцията дава право на държавния глава да прецени на коя политическа сила да връчи третия, като не е задължително това да е третата по големина. Той има срок от 7 дни за това. Ако и третият мандат се провали, Румен Радев трябва да разпусна парламента и да състави служебен кабинет до предсрочни избори.

Изявлението на Тошко Йорданов беше заглушавано от възгласите на представители на ВМРО "Турски мекерета", които протестираха срещу предлаганите от тях промени - да няма ограничение на броя на изборните секции в чужбина. Според патриотите що се отнася до Турция това е национално предателство.