Заседанието на Народното събрание пропадна, след като депутатите отхвърлиха програмата си за работа за двата парламентарни дни преди Великден. Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин свика спешен Председателски съвет.

От днес депутатите гласуват с биометрични данни чрез електронната система за гласуване, съобщи председателстващият заседанието Кристиан Вигенин. Той обясни, че няколко депутати, на които не е взета биометрия, ще продължат да гласуват и днес с карти. Вигенин даде разяснения на новите народни представители как да гласуват с пръстов отпечатък, след като два пъти парламентът не успя да приеме програмата си за седмицата.

При първото гласуване предложеният дневен ред беше отхвърлен с 86 гласа "за", 8 "против" и 103 "въздържал се", а при прегласуването - със 79 "за", 6 "против" и 123 "въздържал се". Гласувалите "въздържал се" депутати бяха от ГЕРБ, БСП и ДПС. По-късно Тома Биков от ГЕРБ обясни, че основната причина за гласуването на ГЕРБ е пренаписването на изборното законодателство за една нощ. 

Мисля си, че досега не сме изпадали в такава ситуация, коментира Вигенин, след което закри заседанието и свика председателски съвет. Той обясни, че председателят на НС може да свика по всяко време извънредно заседание.

"Да се надяваме, че това може да се случи", лаконичен бе председателстващият заседанието.

В проекта на програма беше второто четене на промените в Изборния кодекс, а до сградата срещу измененията протестират представители на ВМРО.

Не се е случвало програмата за работа за седмицата на парламента да не е приета, отговорността е на мнозинството. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти в парламента.

"Все пак ГЕРБ е в опозиция в 45-ото Народно събрание. Колегите не могат да осигурят подкрепа нито за своята програма, нито пък за в началото на заседанието за кворума. Доста дълго се забави откриването на самото заседание. Отговорността е тяхна, на мнозинството с над 160 гласа. Мисля, че ще имат някакъв вариант за работа през тази седмица на парламента, но ние отново казваме, че не това е дневният ред на обществото", подчерта Атанасова.

Тя заяви, че ГЕРБ - СДС очаква адекватна програма, за която всички да носят отговорност и която да реши някои от проблемите на българските граждани.

"Изборният кодекс, написан и приет за една нощ, не смятаме, че е най-сериозната тема в държавата ни", каза още тя.

В отговор на въпрос дали депутатите ще се съберат, за да работят, Тома Биков отвърна: "Това зависи от останалите партии." А Атанасова допълни, че утре трябва да се направи опит да се проведе парламентарно заседание.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова каза, че ПГ на БСП не е подкрепила програмата за работа на Народното събрание, защото в нея има лобистки текстове, но не и най-важните теми като социалните и икономически мерки.

"Искаме да сме ясни от ПГ на "БСП за България", за да спрат други представители на политически партии да спекулират на гърба на нашата парламентарна група. Днес не подкрепихме програмата за работа на Народното събрание по една единствена причина. За нас най-важни в момента са социалните и икономически мерки, които парламентът трябва да приеме, за да помогнем на икономиката, на бизнеса и хората. Нашата грижа в момента са доходите, помощ за безработните, помощ за възрастните хора и икономически мерки, които да гарантират стабилност и растеж на българската икономика", заяви още Нинова.

Тя обясни, че причината БСП да не подкрепи програмата е, че нито едно от техните предложения, направени в този смисъл, не се гледат в комисиите и не се включват в програмата за работа на Народното събрание.

"ГЕРБ, БСП и ДПС абсолютно ясно бламират неща, които се очакват да бъдат приети - видеонаблюдението, изцяло машинното гласуване, коментира след заседанието съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Много ясен знак" пък нарече Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!" краткия работен ден. "Борисов нали обичаше да брои 165 - новото мнозинство от БСП, ДПС и ГЕРБ. Ако гласуват така юнашки ще може да направи трети мандат. Всеки има своите мотиви против този дневен ред. Може би има шанс на трети мандат?", каза още Бабикян.

Ако трябва - ще идем на нови избори и суверенът ще прецени - 50 срещу 100 и кусур въздържали се не става - така лаконично Станислав Балабанов от "Има такъв народ" коментира в кулоарите на НС провала на днешното заседание.

Според него "днес всички казаха, че суверенът не ги интересува".

"Всичко е в ръцете на президента. Ние не се страхуваме от избори, важно е суверенът да си вземе решението", заяви той в ефира на специалното студио на bTV. По думите му ИТН са водили разговори с "Демократична България" и "Изправи се.БГ" преди изборите и допълни: "Продължаваме да комуникираме и в този момент"