"Връщането на мандата ще засили позициите на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов сред избирателите, гласували доверие на партията му, защото той ще се покаже като праволинеен човек, който не отстъпва" - това мнение изрази в интервю за БНР режисьорът и политически PR Нидал Алгафари, влизайки в противоречие с други коментатори, според които този ход ще донесе негативи.

Алгафари смята обаче, че начинът, по който Трифонов се е появил в публичното пространство, за да мотивира връщането на мандата от ИТН, е погрешен и обиден за хората, които са гласували за него, а и за останалите, които го смятат за опозиция.

"Хората по света се опитват и в най-тежките ситуации да се усмихват, да вдъхват надежда, а не да се гледа лошо, да се гледа гневно, да се говори злобно. Свободата на словото е един от принципите на демокрацията, към които в момента Трифонов проявява най-малкото неуважение. Начинът, по който е облечен, начинът, по който говори, начинът, по който се появява и кой му задава въпросите, смятам, че това е неуважение вече и към неговите си избиратели", каза той.

Алгафари е на мнение и че Трифонов е сбъркал с избора на министър-председател, а голяма част от хората, особено в чужбина, са очаквали повече като подготвеност.

"Да издигнеш човек, който никога не е управлявал един човек в живота си, освен себе си, само за това, че знае как да играе шах, не е достатъчно, за да бъде министър-председател на една държава, която е в тежка криза", каза експертът.

"Преди много години Слави беше много открит човек, много отворен човек, човек, който обичаше да има голямо обкръжение от хора - и да ги разсмива, и да ги разплаква, и да спори с тях. От може би едно 7-8-10 години той започна постепенно да се затваря и стана някакъв отшелник, за самия себе си. Това му затваряне в един момент може да изкриви психиката му в направления, които не са най-добрите за водач в политиката", коментира още режисьорът.

И отбеляза, че Тошко Йорданов и Слави Трифонов говорят на един и същи език.

"Все още смятам, че повечето неща му се пишат от сценаристите. Смятам, че все още като че ли Слави изговаря не своите мисли, а изговаря мислите на сценаристите си", допълни Алгафари.

Той предположи, че президентът ще върне жеста на БСП, която го подкрепи за президентските избори, и ще им връчи третия мандат за съставяне на правителство. И прогнозира, че "те ще подходят отговорно". Като разумен вариант Алгафари очерта състав на правителство, предложен от БСП и подкрепен програмно за определен период от време от системните партии на статуквото като по-опитни играчи, които са наясно, че е необходимо време за важно законодателство.

"На тях им трябва правителство, което да може да изпроси тези пари, които ще ги вземем от Европа, което да подготви изборите за президент. Ще подкрепят правителство на БСП с някакъв мандат, с някаква програмност. Ще стане хем партийно, хем програмно, при някакви договорки", подчерта пиарът.

"Другият вариант е да ни хвърлят в центрофугата на нови избори. И пак избори, пак избори, докато не стигне разумът до тези наши големи политици, че най-добрият вариант е да се обединят", добави Алгафари.

По думите му в този момент БСП може да покаже на избирателите си и на тези хора, които поискаха промяната, че те са готови да направят тази промяна.

Според него Бойко Борисов трябва да може да преглътне това, че не можа да състави правителство и да даде шанс на държавата.

"Иначе другото много лично става и много грозно ще стане. Българският народ не е толкова прост и ще види, че не може Бойко Борисов заради егото му - защото искам да го прецакам или да го победя Слави Трифонов, да вкараш държавата в ужас. Или пък обратното - Слави Трифонов да победи Бойко", каза още Нидал Алгафари, който смята, че единственият шанс за държавата в момента е да има някакво правителство с някакъв мандат.