Тъй като достъпът до обсадения град е изключително труден, трябва да обмислим възможността за доставка по въздуха, преди всичко на медикаменти, казва Щайнмайер в интервю за вестник „Велт ам зонтаг“.

Германското правителство обсъжда активно възможностите за доставка на хуманитарни помощи в Алепо с ООН, Русия и САЩ.

Руските ВВС установиха от четвъртък всекидневни тричасови "прозорци" в бойните действия, но те не се спазват от бунтовниците и джихадистите и са крайно недостатъчни, отбелязват от ООН.

Германският външен министър заяви също, че е разтревожен от съобщенията за използване на химическо оръжие в Алепо. Той окачестви случващото се в града като нов праг в ескалацията на сирийската гражданска война.

Кристиян Хьорл от германския Червен кръст потвърди, че ситуацията в Алепо с всеки ден е по-катастрофална. За съжаление битките се ожесточават с всеки изминал ден. Само през последната седмица жертвите са стотици. На хората им е толкова тежко, че дори не се осмеляват да излязат от домовете си.

По данни на хуманитарните организации около 300 хиляди души са блокирани в Алепо от сраженията между сирийската армия и бунтовниците.

Берлин предложи европейски фонд за помощ за Сирия
 
Във връзка със събитията в Сирия германският министър на икономическото сътрудничество и развитие Герд Мюлер обвини ЕС в бездействие и прикани да бъде създаден европейски фонд за помощ на Сирия и съседните й страни.

Агенциите цитират интервю на Мюлер, публикувано днес в германското сп. "Фокус".

"Бихме могли да докажем, че ЕС е дееспособен, като създадем европейски фонд, който да събере вноски от всички страни, приемащи незначителен брой бежанци, като открием длъжност пълномощник на ЕС и формираме европейска организация за подпомагане на бежанците. Срамно е, че все още нямаме тези неща. Брюксел трябва да се задейства най-сетне", заявява той.

Министърът предлага да се учреди програма за около 10 милиарда евро за подобряване на положението в Сирия и съседните й държави. От подкрепа се нуждаят на първо място Ливан, Ирак и Йордания, смята Мюлер.

Среща Лавров-Щайнмайер на 15 август за Сирия и Украйна


Министрите на външните работи на Русия и на Германия Сергей Лавров и Франк-Валтер Щайнмайер ще обсъдят на преговори на 15 август в Екатеринбург уреждането на конфликта в Сирия и положението в Украйна, както и въпроси на европейската сигурност и борбата срещу тероризма.

Това съобщи руското външнополитическо ведомство.

Сергей Лавров и Франк-Валтер Щайнмайер ще направят преглед на актуалните аспекти на двустранното сътрудничество в политическата, търговско-икономическата и културно-хуманитарната сфера и ще разискват ключови международни проблеми в това число реализирането на Минските договорености за решаване на украинската криза и активизирането на мирния процес в Сирия, въпроси на европейската сигурност и борбата с международния тероризъм.