"Уважаеми българи, тоз, който падне в бой за свобода, той не умира. Няма по-важни и по-верни думи, които днес ние заедно можем да кажем, за да почетем паметта на Христо Ботев", каза министър-председателят Кирил Петков, който участва във всенародното поклонение на връх Околчица по повод отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Вижте снимки >>

"В човешката история има много държавници, управници, някои от тях са предавали родината, някои са се нагаждали към силните на деня, а наистина малцина са били готови да дадат всичко в името на идеала си и Христо Ботев е направил точно това, неговият идеал е бил свободна България", заяви премиерът.

Христо Ботев не се е уповавал на идеологии, той е бил реалист, не се е примирявал към никакви несправедливости, отбеляза Петков.

"Русия - тая мнима защитница на славянството, тя употребява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии" - това са думите на Христо Ботев, които е казал, когато е имало проблеми с бесарабските българи в Руската империя", обясни премиерът.

Премиерът завърши словото си от Околчица с още един цитат на Ботев: "Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и благото на цялото човечество". С такива синове на България, ние всички може да се гордеем, че сме българи", заключи министър-председателят.

Приветственото слово на Петков бе придружено и от недоволни викове, и от с аплодисменти.

Връх Околчица е лобното място на Христо Ботев. На връха през 1936 - 1939 г. за увековечаване на подвига на Христо Ботев и неговата чета е издигнат 35-метров паметник с опълченски кръст. В падината Йолковица, естествена канара с издълбан върху нея надпис бележи лобното място на поета революционер.

Точно в 12 часа вой на сирени прозвуча в цялата страна в памет на героичния подвиг на българския поет и революционер Христо Ботев и неговата чета и на загиналите за свободата на България.

София

Снимка: Bulphoto

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място, призоваха по-рано от полицията.

В 12 часа пред Президентството започна тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Тази година се навършват 146 години от гибелта на големия поет и революционер. Различни мероприятия в памет на героя се провеждат в цялата страна.