Това съобщи на пресконференция директорът на Агенция “Митници” Ваньо Танов, цитиран от БГНЕС. Агенцията вече пуснала в действие новата GPS система за контрол на транспорта, превозващ тежки горива. Ще се създаде и Национален център за анализ на информацията, където ще могат да се засичат количествата от данъчните складове.

Опитите за контрабанда ще бъдат по-големи след повишаването
на акциза на цигарите, каза още Танов, цитиран от БТА. Той добави, че с повишаването на акциза се увеличава желанието на хората за контрабанда. По думите му, в условия на криза е неудачно да се увеличава акцизът на цигарите.
Като пример даде други държави, прилагали тази мярка, като в средата на годината се е налагало да намалят акциза. Директорът на Агенция "Митници" посочи, че решаването на този проблем е работа на управляващите. Според него вече няма смисъл акцизът на цигарите да се намалява.

Експериментите на Емил Димитров–Ревизоро няма да правя, коментира Танов, цитиран от БГНЕС. Той обясни, че всички 400 служители, които Димитров е уволнил, са върнати на работа от съда и на всеки от тях са платени по 10 заплати от данъкоплатците. 

Междувременно от агенцията обявиха, че ще отстранят вече арестувания митничар, опитал да извърши контрабанда на 150 стека цигари "Вайсрой" със сръбски бандерол.