Началникът на дирекция "Административна" в МРРБ Даниела Недялкова и шефът на дирекция "Обществени поръчки" Красимира Георгиева получавали по 650 лв. хонорари на граждански договори. Техните подписи стоят под скандалната сделка за 42 млн. лева за обновяване на сградата на ул. "Кирил и Методий", която бе дадена на прокурор от настоящия регионален министър Росен Плевнелиев след вътрешно разследване.
Според заключенията на инспектората на МРРБ Законът за обществените поръчки не е нарушен при сделката. Цените за доставка на материали и за труд обаче били завишени 2-3 пъти. За обновяването и разширението на сградата са сключени три договора с "Главболгарстрой" на обща стойност 42 млн. лв. Двойното заплащане на служителките пък може да се отчете и като конфликт на интереси.
Двете служителки, както и бившият главен секретар на ведомството Тихомир Димитров, ще бъдат изправени пред съда. Двете все още заемат постовете, на които са били и по времето на бившия строителен министър Асен Гагаузов. Шеф на комисията, която е възложила и следила изпълнението на поръчката, е Тихомир Димитров, който вече не е служител на регионалното министерство.
Надявам се двамата директори, които са дадени на прокурор, да не мълчат, а да посочат кой какво ги е карал да подписват, заяви ден по-рано премиерът Бойко Борисов. Така дамите можели да сключат споразумение с обвинителите и виновният министър да си понесе отговорността. Реално бившият строителен министър Асен Гагаузов не е подписвал документи, които съдържат конкретни цени, а е парафирал само принципните договори по ремонта.
"Служителите на МРРБ няма от какво да се притесняват, защото никой не им е влиял да сложат подписите си някъде", коментира Гагаузов. Според него нямало министър по света, който да подписва платежни документи, това вършели директорите на съответните дирекции.