"Сегашните протести не са само заради това правителство, проблемът съществува от 25 години", коментира дипломатът пред Нова телевизия.

Макар да е отскоро на този пост, Негово превъзходителство Дьо Кабан е отговарял за връзките с медиите на френското посолство в началото на 90-те и познава България много добре. Съпругата му е българка. Като проблем, който съществува още през 90-те години, посланикът посочи "доста високата корупция", но смята също, че междувременно са взети и мерки- има комисия за конфискация на имущество, придобито от криминална дейност.

Дьо Кабан мисли, че ксенофобията в страната ни за момента не е драматична.

"Хората са по улиците, защото нещата не са се променили достатъчно за 20 години. Към момента аз не успявам да разбера много добре каква е целта на тези протести, може би защото все още не съм разговарял достатъчно с протестиращите", каза френският посланик.

По думите му, България от 20 години насам е преживяла много промени и хората са свикнали на доста чести избори, а това е нормално за един демократичен режим.

Според него проблемът е, че явно гражданите продълават да не са доволни от политическата система, която имат в момента. Най-голямото доказателство, че те не са доволни, е ниската избирателна активност на парламентарните избори - 52 % е много ниско участие. Това показва, че българите имат умерено доверие в партиите, които искат да управляват. Това е малко обезпокояващо, смята Дьо Кабан.

Според него парламентът сега представлява само около една трета от избирателите, така че мнозинството е било избрано само от 20% от тях.

"Това, разбира се, не прави мнозинството нелегитимно, защото при демократичен режим трябва да се гласува",
посочи още френският посланик.