Втори ден в ромската махала "Шекера" в район "Северен" в Пловдив продължава събарянето на незаконни постройки. В изпълнение на заповеди на кмета на района Ральо Ралев вчера и днес са премахнати общо 13 сгради, от които 10 са жилищни и стопански, а останалите са конюшни. По думите на районния кмет западните стени на всички постройки са залепени за оградата на ОУ "Панайот Волов" и се намираха в имот публична общинска собственост - на ул. "Деница".

С премахването на сградите се разчистиха тротоарът и част от улицата, върху които се намираха сградите. Принудителното изпълнение на заповедите се извърши със подкрепата на Трето РУ при ОД на МВР - Пловдив, но до намеса на служителите на реда не се стигна, въпреки протестите на няколко от жителите.

Кметът каза още, че събарянето се извършва след съдебно решение. Относно настаняването на собствениците на имотите Ралев каза: "Не може всеки, който построи незаконно на общински терен да си мисли, че общината има ангажимент да му даде безплатен апартамент или къща". Той добави, че събарянето ще продължи в посока север по улица "Деница", като за следващите 15 постройки ще бъдат връчени констативние протоколи и ще се изчака евентуалните съдебни дела.

Две майки се оплакаха, че остават на улицата, но проверка в районната администрация констатира, че те са адресно регистрирани на ул. "Обеля". Въпреки това експерти от Агенцията за социална подкрепа им предложиха временно социални жилища.