Пловдивският общински съвет освободи управителя на болница "Свети Мина" проф. Петър Петров с 32 гласа "за", 2 "против" и 6 "въздържал". Предложението беше направено в извънреден порядък от кмета на града Здравко Димитров и предизвика протест пред сградата на местния парламент.

До гласуването на оставката се стигна след становище на здравната общинска комисия, която по сигнал на синдикатите, е правила многократни неуспешни опити да тушира социалното напрежение в лечебното заведение. Част от медиците в болницата обявиха, че са разбрали от медиите за исканата смяна и дойдоха, за да подкрепят ръководителя. Други обаче от месеци наред сигнализирали, че имат междуличностни различния с проф. Петров и изтъкнаха, че изявени лекари са напуснали заради него.

Проф. Петров отказа коментар след гласуването, като единствено посочи че си тръгва с вдигната глава. Преди това в изказването си пред общинските съветници посочи, че за последните две години болницата е на печалба, че няма нито лев задължения и дори в момента има финансов резерв. Той съобщи, че тази сутрин болницата е погасила и дългът към общината в размер на 260 хиляди лева.

"Сигурен съм, че ще остана единственият управител, който е върнал дълг на общината. Болницата е единственото общинско здравно заведение без нито 1 стотинка дълг. Изнесох на гърба си най-тежките времена. По време на ковид пандемията никой не искаше мястото ми, много хора ме търсиха, никого не сме върнали. Сега задкулисието взима връх. Обидно ми е, че не бях викнат от комисията. Ако ми се каже, че няма нужда от мен, щях да си тръгна сам", каза проф. Петров от трибуната.

Според медиците, които присъстваха в залата в негова защита, предсрочно отстраняване на проф. Петров е несправедливо и твърденията, че има напрежение сред колектива не са истина. Не отговарят на истината и обвиненията срещу него. Събраната подписка в негова защита ще бъде внесена в Община Пловдив, макар че според тях уволнението вече е факт.

За причините за отстраняването на проф. Петров се изказа завеждащия на отделението по кардиология д-р Цветан Деведжиев, който подчерта, че болницата в последната година е раздирана от скандали и са напуснали едни от най-добрите специалисти. Те са били несъгласни с политиката на управление на проф. Петров, който на тяхно място назначавал неподготвени кадри. Кардиологът заяви, че той продължава да взима 1200 лева заплата, а имало лекари, които се разписват срещу 5000 лева месечно.

Близо час съветниците дебатираха дали управителят да бъде отстранен. Обсъждаше се възможността предложението да бъде отложено за разглеждане на следваща сесия, но бе отхвърлено.

Дебатите в Общинския съвет продължиха повече от час като на два пъти бе отхвърляно предложение да се отложи гласуването на точката за следваща сесия.

До провеждането на конкурс болницата ще се ръководи от Мария Горева - експерт финансови и стопански анализи и икономически дейности и началник на Информационен отдел в същото здравно заведение.