Триизмерното лого на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 на площад "Централен" е новото място за срещи в града под тепетата, съобщиха от пресцентъра на едноименната фондация.

Снимка: БТА

Композицията с размери 2 на 6 метра бе монтирана  по случай обявяването на града за Европейска столица на културата. Тя е изработена по иновативна технология от екологично чисти материали. Представлява седемте арки, образуващи логото, смаляващи се в перспектива с надпис в основата "Plovdiv 2019". Изработката е на пловдивска фирма. Технологията, по която е направена инсталацията, е нова за България и гарантира както мобилност, така и безопасност. Металната основа е облечена в холандски материал, който притежава редица качества - водо и пожаро устойчив, той е олекотен и безопасен за околната среда. Арките са завършени с кварцова посипка, която има декоративна роля.

Снимка: БТА

Новото място за срещи нощем ще свети. То е автономно. Има вградена соларна система, която захранва акумулатор. Светодиоди осветяват арките отдолу, а енергията, която е необходима, е само 18 вата. В основата са поставени блокове от фибробетон - материал, който е олекотен и устойчив. Буквите са изработени от същия материал, информират още от Фондация "Пловдив 2019".