Безценните мозайки в подлеза на баня Старинна ще бъдат реставрирани и експонирани. Седемте красиви творби са дело на големия пловдивски художник Йоан Левиев и изписват старите имена на Пловдив.

Доскоро четири от тях бяха скрити зад металните магазини. След демонтажа им заради предстоящия ремонт на подлеза, те бяха разкрити

Действа се много активно за възстановяване на мозайките, обясни пред БНТ зам.-кметът по култура, археология и туризъм в Пловдив Пламен Панов. Работи се заедно с Градска художествена галерия.

Така след три десетилетия в подлеза на Баня Старинна отново ще могат да се прочетат старите имена на Пловдив, изписани с разноцветни камъни. Каменните картини са подреждани преди 50 години от известния пловдивски художник Йоан Левиев и дълго време са били символ на историята и културния живот на града.

Реставратори почистват и подготвят за експониране монументалните творби. Проектът за цялостно обновяване на подлеза е почни завършен. Освен видеонаблюдението, което вече е монтирано, в дейностите е включено ново осветление, стъклени врати и отводнителна система.

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов каза, че всички мозайки ще бъдат експонирани по възможно най-добрия начин.

Реставрацията на мозайките трябва да бъде завършена до месец, а подлезът да е готов до края на лятото.