Граждани и архитекти се обявиха срещу промени в Подробния устройствен план на квартал "Захарна фабрика" в Пловдив, които, според тях, дават възможност зелени площи да бъдат застроени. Въпреки протеста им преди началото на общинската сесия, текстовете бяха приети, а от местната власт обявиха, че няма да допуснат да се унищожава зеленина, предаде БНТ.

Според протестиращите, промените в Подробния устройствен план на квартал "Захарна фабрика" дават възможност за ограничаване на зелените площи в района.

"В имоти, предвидени за озеленяване в един момент стават озеленяване и обществено обслужване. Това означава търговски функции, това означава ресторанти, магазини, това означава застрояване. Зелени площи в момента се предвиждат за паркиране и за улици", каза арх. Петкана Бакалова

Според главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов това било "решение на предишната администрация, те така са го възложили". Той обаче подчерта, че в определените имоти не може да се строи повече от това, което вече е направено и доколкото това зависи от него, няма да допусне строителство в зелени площи.

Измененията в устройствения план бяха върнати от областния управител в частта им за четири имота. Макар и с леки промени от страна на вносителите, днес текстовете бяха прегласувани.

Без обществено обсъждане, за каквото настояваха протестиращите. Те се заканиха, че ще обжалват по съдебен път.