Девет екипа огнеборци и автомеханична стълба гасят пожар, избухнал в помощни постойки на еко хотел "Здравец" в Родопите тази сутрин. Едва в ранния следобед огънят бе овладян, но продължава доизгасянето с разкъртване и откриване на скрити огнища.

130 деца са били на тридневен лагер в хотела, но е трябвало да си тръгнат днес. Багажът им е бил подготвен и са изведени много бързо заедно с ръководителите им.

Вижте снимки >>

Сигналът за пожара е получен около 8.45 часа, като към мястото незабавно са насочени екипите на РДПБЗН. Останалите гости са били евакуирани от персонала, още преди пристигането на огнеборците.

Гасителните действия продължават и към момента - на терен работят 9 екипа и автомеханична стълба. Общинско предприятие "Чистота" е докарала и водоноски. Участват и доброволци от Пловдив.

Според първоначалната информация огънят е тръгнал от котелно помощение и бързо се разраснал в основната сграда на хотела и близките помощни постройки.

Снимка: Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив

На място има и екип на Спешна помощ, който при необходимост ще оказва съдействие. Няма пострадали.

Снимка: Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив

Отдалечеността на хотела от Пловдив - на 25 км, както и ограниченото водоснабдяване са сред основните препятствия пред огнеборците.

Снимка: Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив

Хотелът е един от популярните спа-центрове в района на планинския парк "Хижа Здравец". Той се намира на 1300 метра надморска височина и е близо до курорта Бяла черква.

От управата на туристическия обект съобщиха във фейсбук страницата си, че хотелът ще бъде затворен за неопределен период от време заради аварията, предстоящите резервации са аналирани.