Инж. Стилияна Бакалова, летец-пилот и докторант в Техническия университет - Пловдив, спечели стипендия от 10 000 долара на американската фондация "Амелия Еърхарт" в конкуренция със свои връстнички от над 30 страни, предаде Радио Пловдив.

За първа година стипендията е връчена на докторант, обучаващ се в България. Стилияна Бакалова е втора в списъка на спечелилите стипендия "Амелия Еърхарт". По информация в сайта на фондацията има още 4 българки, избрани за стипендиантската програма в предходни години, но обучаващи се в други държави.

"Изключително съм благодарна, че хора от другия край на света, оценяват моята кандидатура и постигнати успехи, по време на професионалното ми развитие. Името на Амелия Еърхарт буди в мен възхищение и вдъхновение, породени от начина й на живот, мотивация, ентусиазъм и дързост за преследване на мечтите и целите й", коментира Стилияна Бакалова.

Снимка: БТА

Тя поясни, че ще използва 10 000 долара за своето академично развитие. "Целта ми е да разширя кръгозора и в професионална насока и да подпомогна финансово професионалното си израстване"

Стипендията е учредена през 1938 година от сдружение Zonta International в чест на Амелия Еърхарт - жената-летец и член на Зонта, която първа е прелетяла със самолет Атлантическия океан и изчезнала безследно в Тихия океан в опит за околосветска обиколка със самолет. Стипендията от 10 000 щатски долара се присъжда ежегодно. Получават я до 35 жени, следващи докторска степен по аерокосмическо инженерство и космически науки.

От създаването на програмата през 1938 г., Zonta е присъдила 1 674 стипендии на Амелия Еърхарт на обща стойност над 11 милиона щатски долара на 1245 жени от 75 държави. През тази година фондацията дава 36 стипендии на докторантки от 17 страни. Zonta International има сто годишна история и е създадена в Бъфало САЩ от жени-лидери в своята професионална област. Целта на сдружението е подпомагане и издигане на ролята на жената в обществото. Zonta International има представителство в ООН и участва в сесиите на организацията.