Правителството одобри преместването в Пловдив на Музея на авиацията - Крумово, филиал на Националния военноисторически музей. Необходимите средства за изпълнението на решението се осигуряват по бюджета на Министерството на отбраната в рамките на следващите бюджетни процедури, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С приемането на правителственото решение ще се обогати културният профил на Пловдив и ще се създаде възможност за индивидуални посещения от ученици и млади хора.

От Музея на авиацията отдавна настояваха да бъде преместен в Пловдив.

"В района на града ще бъдем по-достъпни за посетителите, ще разполагаме с повече експозиционни зали и с по-добри фондове", коментира наскоро директорът на музея Рада Банялиева.  Новото място, по думите й, дава възможност и за изграждане на закрити хангари за някои от самолетите.

Музеят на авиацията, единственият у нас, е създаден на 21 септември 1991 година с професионализма на историците и ентусиазма и труда на десетки служещи в редиците на българските ВВС. На тази дата на летище Крумово тържествено е открита авиационна сбирка, съдържаща исторически свидетелства и 45 броя самолети и вертолети. С активната подкрепа на Министерство на отбраната и огромния труд на военнослужещи се възстановяват летателни апарати. Един по един, транспортирани по шосе и въздух, те се придвижват към Пловдив. Сред първите са гордостта на музея - хидропланът Арадо 196А-3 "Акула", учебният ЛАЗ-7М, Ан-14, Л-29, Ил-14, както и Як-9, Ил-2, Ли-2, Як-23, Ту-2 и самолетът на Георги Божинов. Музеят е част от НВИМ и представя не само историята на българската авиация, но е и място за съпреживяване, отдих, игри и обучение, каза още Банялиева.

Идеята за създаването на Музей на авиацията се заражда по времето на Първата световна война - юли 1918 г., като отдел на училището, разположен на територията на летище Божурище. През 1942 г. идеята е продължена, като по нареждане на командира на Въздушни войски "Божурище е определено за място на експозиция, където трябва да бъде построен и храм-паметник на загиналите летци". За трети път идеята се възобновява през 1972 година, създаден е Инициативен комитет с председател ген-лейтенант Симеон Симеонов и година по-късно Комитетът за изкуство и култура дава разрешение за създаване на музея на територията на днешния Корпус Тактическа авиация в Пловдив. След поредица от процедури в район "Тракия" е обособен парцел за Музей на авиацията, планирани са 3 милиона лева и за начало на строителството е определена 1988 година, което не се изпълнява.

Рада Банялиева е категорична, че без волята на командващите в йерархията на ВВС и 10САК, без личния състав тогава, на 25-и авиационен полк в Чешнигирово, 44-ти полк в Крумово, 19-и полк в Граф Игнатиево, 22-ри полк в Безмер, днес Музеят на авиацията най-вероятно нямаше да го има.