Над 2,2 млн. българи ще трябва да си подменят личните документи тази година, защото валидността им изтича. От МВР съветват хората да подадат заявления сега, когато още няма опашки, или да го направят по електронен път, предаде bTV.

За да не се образуват опашки, в Пловдив мобилни екипи на МВР започнаха подмяна на личните документи извън полицейските управления. Акцията стартира тази сутрин от Комбината за цветни метали край града, където на място, за улеснение на работещите, ще им бъдат издадени нови документи.

"Целта е да намалим напрежението при предстоящата подмяна на българските лични документи. В този завод работят около 2000 души, процесът е организиран, всичко се прави на място, хората не трябва да носят нищо. С представител на компанията уговаряме предварително техническите подробности", обясни Костадин Марков, началник сектор "Български документи за самоличност" към ОД на МВР-Пловдив.

В мобилните пунктове може да се подменят лична карта, шофьорска книжка и паспорт.

Изнесената услуга се предлага на големите компании с цел, улесняване на заетите в тях, както и предотвратяване на евентуално струпване пред гишетата. Оборудването на биометричните станции дава възможност на заявителите да получат комплексна услуга на място, като спестят на желаещите най- вече време.

От сектор БДС припомнят, че издаването на нови документи може да бъде заявено и преди изтичане на валидността на старите. Гражданите на Пловдивска област могат да заявят желанието си за подмяна във всяко районно полицейско управление, без значение от постоянния адрес на заявителя.

През настоящата година 88 000 души от областта ще трябва да подновят личните си карти. Очаква се най-натоварен да бъде периода юли - август, когато се прибират в страната българските граждани, пребиваващи постоянно в други държави. Натоварен период ще бъде и края на годината ноември - декември 2020 година, когато изтича валидността на най-голям брой лични карти и паспорти. В зависимост от разпределението на населението в различните населени места и общини най-натоварени (с най-големи жилищни райони) са звената БДС към 01, 05, 06 РУ - Пловдив и РУ - Асеновград.