Кметът на Пловдив Иван Тотев заедно с изпълняващия длъжността кмет на район "Западен" Данаил Димитров откриха нов паркинг.

Инфраструктурното съоръжение са намира на ул."Ружа" на площ 1100 квадратни метра и е на мястото на премахнати двадесет гаражни клетки. Има капацитет за 47 автомобила, като две от местата са за инвалиди, а стойността е 93 000 лева.

Този паркинг е част от по-голям проект за изграждане на три паркинга, останалите два са планирани на бул."Копривщица" 19, с капацитет 47 коли /на стойност 128 000 лв./ и на ул."Бряст" с 28 паркоместа/ на стойност 70 000лв./, каза пред журналисти Данаил Димитров.

Той допълни, че към момента на новооткрития паркинг има само пет свободни места, а всички останали са отдадени под наем за 20 лева на месец към общината.

Политиката на община Пловдив е към премахване на гаражните клетки и изграждане на паркинги с по-голям капацитет, но не за сметка на зелените площи. Много се надявам, който и да стане кмет на града да продължи тази политика и този подход за трансформиране на местата за живот по този по-приветлив начин, каза кметът Иван Тотев.

Той допълни, че с премахването на гаражите, места за паркиране в града са увеличени с хиляди. По думите му бъдещето е в многоетажните паркинги.

Кметът допълни още, че в процес на изграждане е първият многоетажен паркинг в район "Западен" и има проект за втори такъв и в район "Тракия".

"Пловдив е в стабилно финансово състояние. Общите заеми, които градът е поел са 65 млн, които се изплащат ритмично на вноски Те са пренебрежимо малки на фона на планираните за годината местни приходи в размер на 150 мл лв.", подчерта още Иван Тотев.