С часове там чакат 80 автобуса, които още вчера трябваше да са във Виена, сигнализира пред TrafficNews.bg Здравко Ангелов, собственик на пловдивска фирма за автобусни превози.

На границата без тоалетна и топла храна са останали много възрастни хора и малки деца.

Това не е първият подобен случай, а българските автобусите системно се забавят на сръбско-унгарска граница.

Проблемите са основно при нощните курсове, а понякога пътниците са блокирани на граничния пункт над 20 часа - без санитарни условия, храна и вода. Освен неудобство за пътниците, това генерира огромни финансови загуби за превозвачите, както и имиджови сривове.

След като през миналия уикенд 20 автобуса с български граждани бяха блокирани на сръбско-унгарската граница, ГКПП Хоргош - Рьоске.

"Разликата в случая е, че в автобусите е имало деца и проблемът е ескалирал. Официалната информация е, че се провежда постоянна операция "Сухопътни граници 2018", но забавянията са от повече от година. Не можем да ползваме еврокоридора, въпреки че сме страна-членка на ЕС", коментира за TrafficNews.bg Здравко Ангелов.

Оказва се, че усложненията за българските превозвачи на сръбско-унгарска граница датират от 2017 година, а забавянията генерират огромни загуби за фирмите.