Те са включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти, обявиха от Центъра за световното наследство на ЮНЕСКО в писмо до министъра на културата Боил Банов.

Това означава, че има шанс нашата археология да бъде включена в световното недвижимо културно наследство.

"Епископската базилика в Пловдив, със запазените в нея мозайки, е уникален паметник, с който България се гордее. Включването ѝ в индикативната листа на ЮНЕСКО е още един щрих към приноса на страната ни и конкретно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното наследство“, отбелязва Банов, цитиран от министерството.

По думите му базиликата е сред най-впечатляващите паметниците по българските земи от Римската епоха. По тази причина министерството е подкрепило инициативата на Община Пловдив и Фондация „Америка за България“ за включването ѝ в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

"Включването на Базиликата става факт по време на първото председателство на България на Съвета на Европейския съюз и Европейската година на културното наследство и така доказва, че обединяващи за Европа са културата, образованието и общите ни ценности“, коментира българският посланик във Франция Ангел Чолаков.

Базиликата е открита през 80-те години по време на реконструкция на централната градска част. Датира от VI в. след Христа. Била е проучена частично, а преди две години археолози започват работа отново. До момента са разкрити около 2000 квадратни метра уникални мозайки и над 70 медальона с изобразени птици – символ на душите на новопокръстените християни.

Базиликата е построена върху по-ранна сграда, която още не е проучена. В края на VI век е разрушена при земетресение.

Страната ни няма вписан нов обект в списъка на ЮНЕСКО от 1984 г., затова археолозите казват, че това е изключителна новина. Базиликата трябва да бъде напълно разкрита в края на 2018 г., за да може да посреща туристи през 2019 г., когато Пловдив е европейска столица на културата.

Кандидатурата на страната ни за вписване на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол в ЮНЕСКО стартира през ноември м. г.