Това ще стане, след като Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ разреши на общината да монтира будка за охрана до църквата "Св. Богородица".

"Три дебели папки с документи са изпратени завчера в София. Всяко действие в архитектурно-историческия резерват изисква съгласуване с НИНКН", обясни зам.-кметът Георги Маринов пред "Марица"

И сега на същото място има будка за охрана, но тя е изградена с винкели и загрозява резервата, посещаван от много туристи, уточни зам.-кметът.

Новото помещение е издържано естетически и ще бъде изработено от кафяво PVC.

Електронна бариера се слага, за да се сведе до минимум субективният фактор за достъп за Стария град, който е ограничен.

Право да влизат с коли ще имат живущите в резервата, търговците, хотелиерите, преподавателите от АМТИ, Арменското училище и Биологичния факултет, родителите, чиито деца посещават детската градина "Щурче", доставчици на стоки и услуги. Таксита също ще могат да минават по калдъръма, както впрочем и сега.

Георги Маринов подчерта, че провеждат срещи с хората, които живеят и работят в Стария град, за да няма конфликти, когато електронната бариера се монтира.

Опитваме да удовлетворим всички интереси, увери зам.-кметът. Достъпът на автомобилите ще се заснема от видеокамера, която ще бъде сложена в новата будка.