Уникален случай са регистрирали рано сутринта в първия ден на годината в Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София.

Жена подала сигнал, че в Банкя е видяла как младо момче е било хванато от мечка, която е започнала да го яде и че на мястото имало много кръв, съобщи пред "Фокус" говорителят на центъра Катя Сунгарска.

"Моментално е била изпратена линейка. Колегите са заварили 24-годишно момче, което във вилната зона е излязло навън по потник и къси гащи и е премръзнало. Изпаднало е в състояние на хипотермия, което може да бъде и животозастрашаващо, така че по най-бързия начин сме го закарали в противошокова зала на "Пирогов", обясни Сунгарска, като подчерта, че мечка и кръв на мястото не е имало.

От болницата уточниха, че младежът е бил с компания, но прекалил с алкохола и се изгубил.

Тя съобщи и за фалшив сигнал за горяща къща в село край Своге.

"Беше ни подадено, че вътре има бедстващи хора", уточни говорителката на ЦСМП.

По думите й веднага към посочения адрес са изпратени две линейки, но нито къщата горяла, нито имало хора, които да се нуждаят от спешна помощ.

"Имахме и една доста агресивна жена, която многократно е звъняла и е искала да ѝ бъде изпратен медицински екип, защото е вдигнала 37,2 градуса температура. Многократно сме ѝ обяснили, че за такава температура дори лекарства не се взимат, а камо ли да се праща спешен екип. Тя е била доста агресивна, включително ни е заплашила с предаването "Господари на ефира" и се е представила като журналист. В крайна сметка успяхме да отделим един екип, за да отидем до нея, премерена ѝ е температурата и се е оказало, че е 36,8 градуса", разказа още Сунгарска, като подчерта, че това за пореден път е тежко разкарване на медицински екипи, които работят, за да спасяват животи, а не за да извършват амбулаторни прегледи.

Общо 19 екипа са били на терен в новогодишната нощ, като са подадени общо 198 сигнала. Един от тях е бил за 60-годишна жена, паднала от 16 етаж. Тялото е намерено от неин съсед. Полицията разследва дали става дума за инцидент или за самоубийство.