Ивайло Василев, Бойчо Тодоров, Хосе Мартинез и Иван Райков са обвинени във въоръжен грабеж, придружен с тежка телесна повреда в съучастие и помагачество, кражба на автомобил, унищожаване на чужда собственост и незаконно притежание на боеприпаси. 

На 30 април 2014 година гватемалецът Хосе Мартинез избяга от Централен затвор – София. Производството срещу него бе прекратено.

Гражданският иск на бизнесмена Атанас Атанасов е на стойност 415 000 лева, от които 400 000 лева за неимуществени вреди и 15 000 лева – за имуществени вреди

Днес заседанието на Окръжния съд във Велико Търново започна с изслушване на пледоарията на представителя на Окръжна прокуратура Цветан Маринов, предаде "Фокус".

20 години лишаване от свобода, изтърпяни при първоначален строг режим, поиска държавният обвинител за Ивайло Василев. Той е обвинен във въоръжен грабеж, придружен с тежка телесна повреда, в съучастие и помагачество, кражба на автомобил, унищожаване на чужда собственост и незаконно притежание на боеприпаси.

Исканото наказание за Бойчо Тодоров е 18 години лишаване от свобода при първоначално строг режим. Обвинението срещу него е за съучастие и помагачество, притежаване на незаконно оръжие и боеприпаси, кражба на автомобил, унищожаване на чужда собственост.

Прокурор Маринов поиска към наложените наказания и на двамата да се приспадне времето, прекарано в ареста.

Исканото от него наказание за Иван Райков е 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, както и да му бъде взета мярка „задържане под стража“.

В момента Райков е на свобода, заради медицински документи, показващи, че той страда от биполярно психологично разстройство. Насрочената му съдебна експертиза обаче доказа, че Райков е годен да изтърпи съдебното си наказание. Това бе и един от основните мотиви на държавното обвинение. Иван Райков е обвинен в помагачество, предоставяйки информация на Василев за пострадалия Атанас Атанасов.

Прокурор Маринов поиска и обвиняемите да заплатят съответните парични обезщетения на пострадалите лица, както и разноските по делото. В залата той представи фактическите обстоятелства около подготовката за извършването на грабежа, около самия грабеж на 3 август 2011 година, укриването на извършителите и тяхното задържане.

На 3 август 2011 година подсъдимите стреляха срещу автомобила на 45-годишния Атанас Атанасов ''Опел Зафира'', движещ се по път Велико Търново – Гурково. След разклона за с. Въглевци автомобилът бе спрян от двама мъже с маски, а Атанасов бе прострелян в бедрото. До пристигането на органите на реда той бе загубил много кръв и бе изпаднал в кома, което му попречи да даде показания.

Четиримата мъже отнеха от Атанасов сумата от 65 656 лева, след което се укриха. Областната дирекция на МВР предприе мащабна акция за тяхното издирване..