Вирусът, пренасян от тигровите комари, причини смъртта на възрастни хора в Гърция. У нас също предизвика паника, след като за 55-годишна жена от Благоевград се появиха съмнения, че е заразена. Лекарите обаче отхвърлиха тези подозрения. Въпреки това, жената беше в много тежко състояние и снощи е починала във ВМА ог гноен менингоенцефалит, съобщи БГНЕС.

Материалът от ларви на комари е събран от места за съхранение на стари автомобилни гуми в Хасково, Димитровград и Свиленград. Очаква се резултатите да бъдат готови до няколко дни, уточниха от РИОКОЗ, предаде БТА.

Междувременно фотограф на агенция "Булфото" засне непознат комар с черни ивици по крилете и тялото в Централна Стара планина. Насекомото има 6 дълги крака и е с дължина около 16 мм и не прилича на кръвосмучещите комари, познати на всички. Засега не е ясно дали е възможно това да е тигров комар. Комарите са семейство двукрили насекоми. Различават се общо 3000 вида.

Тигровите комари са преносители на вирус, от който в съседна Гърция вече има повече от 20 случая на заболели, предимно в  Серес и Солун. Заразата може да се пренесе в България именно чрез тигровите комари или от  туристите, които се връщат от почивка.
Тигровите комари са характерни за тропическите страни. Въпреки това заради промените в климата те започват да се появяват и на север и е възможно да достигнат и България, обясни преди дни д-р Кунчев.
Заболяването протича по-тежко при възрастни пациенти, леталният изход е само при 4% от заболелите.