Илонка Тошева е с менингоенцефалит, който е възможно да бъде причинен при ужилване от "тигров” комар, каза главният лекар в Интензивното отделение д-р Александър Германов, цитиран от БГНЕС.
Според съпруга на пациентката обаче тя не е била в Гърция, нито близо до южната ни граница, не е имала контакт с пристигнали оттам хора, не е ухапвана от комар, поясни той.
Направените вчера допълнителни изследвания със скенер и консултацията със специалист от София са отхвърлили варианта за западнонилска треска.  Въпреки че са отхвърлени версиите за треска, лекарите не спират да работят и по тази версия.

Днес следобед с реанимобил Илонка Тошева бе транспортирана от Благоевград за ВМА-София. В реанимобила при болната, която е на апаратно дишане, се качи и д-р Александър Германов.

Рискът заразата от западнонилска треска, пренасяна от т.нар. тигров комар, да бъде внесен у нас в момента е по-скоро теоретичен, отколкото реален, коментира за БТА началникът на отдел "Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването Ангел Кунчев.
В съседна Гърция се наблюдават 11 случая на заболели от западнонилска треска, повечето от които са от северните части на страната - Серес и Солун. Тримата починали от заболяването в Гърция са били хора в напреднала възраст и с други придружаващи заболявания, съобщи д-р Кунчев. 

Слуховете, че западнонилската треска е много опасна и се отличава с изключително висока смъртност не са верни. Голяма част от случаите на заразяване протичат много леко, дори безсимптомно и затова не се разпознават, посочи Кунчев. Заболяването рядко се развива тежко и води до смърт. Рискова група са предимно възрастни хора с тежко здравословно състояние, каза експертът.

Според Ангел Кунчев промените в климата създават условия за разпространение на животински видове, преносители на тропически болести, в нетипични за тях територии. Преди 10 години е регистриран взрив от западнонилска треска в Южна Румъния, по течението на Дунав. Миналата година в Италия е пренесена треска чикунгуня, която е типична за Африка, припомни Кунчев.

Сами не можем да разпознаем западнонилската треска. При наличие на по-тежка вирусна инфекция, с температура, отпадналост и силно главоболие, е необходимо да се обърнем към лекар, препоръчват специалистите. Заболяването засяга централната нервна система - главния мозък и мозъчните обвивки - менингити. Прилаганото лечение е както при всички менингити и енцефалити от вирусно естество. Засега няма разработени ваксини или специални препарати срещу западнонилския вирус.

У нас не е установено разпространение на тигрови комари. Изследванията са правени в Благоевградска област, Варна и Бургас.