Един тежък спор се води сред българските историци вече десетилетия наред, а то е дали българите са моряци, историческият спор разплита пред "Труд" в един от последните си материали проф. Божидар Димитров в рубриката му "Политически разкопки".

Една част - и то не малка, твърди, че българите са сухоземен народ и изтъкват като доказателства, че никога в историята си българите не създават силен морски флот. Флот, който да печели или дори да губи сражения срещу своите противници в Черно море, Византия, Османската империя и т. н. Освен това подчертават, че българските къщи в крайбрежните градове са обърнати със слепи стени към морето - прозорците гледат на юг, в най-добрия случай на изток.

Техните противници изтъкват, че само шантави хора обръщат прозорците на къщите си на север и казват, че в Норвегия, Англия и други морски страни - прозорците, т. е. слепите стени на къщите също са към морето - оттам, откъдето може да дойде студен вятър през зимата. Що се отнася до липсата на силен военен флот, те не го отричат, но казват, че това не е единственото доказателство за наличието на морячество и отношение към морето в средите на българското крайбрежно население. Те казват, че риболовните и търговските кораби са много често при българите. Дотам, че в 1844 година френският академик Ксавие Омер дьо Хел твърди, че българите държали монопола в Черно море и очевидно той не е сбъркал, тъй като много добре различава носията на българските рибари край Истанбул, която била шарена като тази на бретонците (сравнението често се използва от френски автори), докато гърците били със скромна синьо-сива носия.

Да видим сега как се е развил в историята риболовът, търговията и дори военният флот. Защото такъв все пак имаме, макар и в ограничени количества. В Черно море българите не могат през Втората българска държава да създадат такъв флот. И слава Богу. Защото българските владетели правилно са преценили, че този флот е запушен от Босфора и Дарданелите и не би могъл да излезе в широки води. А освен това той няма къде да бъде подслонен. По целия западен бряг на Черно море, който владеем, единственият що годе закрит за опасни ветрове залив, е Созополският.

Подробности четете в "Труд".