Прокуратурата задържа мъж, който се завърнал от Швеция, отказал да спази процедурата на летище София, а впоследствие не бил открит на постоянния си адрес при проверка за карантината. Това е първият случай на задържан за 72 часа в София след влизането в сила на новите правила. Пробата му за новия коронавирус е отрицателна.

Какво съобщиха от прокуратурата

Софийската районна прокуратура задържа за 72 часа лице, завърнало се от чужбина, което не е спазило задължителната 14-дневна карантина в условията на обявено извънредно положение във връзка с разпространението на новия коронавирус COVID-19 - престъпление по чл. 355, ал.2 от НК. Това се казва в съобщението на прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано от Четвърто РУ-СДВР, след като при извършване на проверки в различни дни по предварително подаден списък на лица, които следва да спазват карантина, полицейските служители са установили, че лицето с инициали Г.Н.Б., което се било прибрало от Швеция с полет през Франкфурт, не се намира на постоянния си адрес. Всъщност името на нарушителя е Георги Божков.

Установено е, че след пристигането си на летище "София" Г.Н.Б. е отказал да подпише предоставените му формуляри за карантина, като незабавно след отдалечаването си от гишето е провел демонстративно телефонен разговор, в който е изразил задоволство от поведението си, отнасяйки се подигравателно с опитите на служителите на летището да изпълнят служебните си задължения, отбелязват от прокуратурата.

След събирането на достатъчно доказателства и след доклад на материалите по делото в СРП, спрямо Г.Н.Б. е изготвено постановление за привличане на обвиняемия, както и за задържането му за срок до 72 часа. Едновременно с това са сезирани и органите на РЗИ - с оглед предприемане на действия за установяване на здравния статус на лицето. След като е установено, че неговата проба за COVID-19 е отрицателна, е осъществено задържането с прокурорско постановление.

Предстои внасяне на искане пред СРС за определяне на мярка за неотклонение на нарушителя на въведените в страната ограничения и противоепидемични мерки, в условията на извънредно положение, се казва в заключение на съобщението.

По-късно Районният съд в София съобщи, че ще решава след час дали да остави за постоянно в ареста Георги Божков. От съда обявиха, че заседанието ще се провежда по скайп.

В съда има специално избрана зала, в която да могат да бъдат осигурени задължителните изисквания за дистанция.