На задължителна домашна изолация (карантина) подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19 - лица без симптоми, т.е. такива, които са контактни или установени в хода на епидемичното проучване, както и лица с леки клинични оплаквания (телесна температура < 38℃, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус, т.е. объркване или летаргия, и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.).

На карантина за срок от 28 дни, считано от датата на изписването от лечебно заведение, подлежат и всички, при които е бил потвърден случай на COVID-19 и заради това са били настанени в болница.

Такива са нарежданията на здравния министър Кирил Ананиев, разписани в Заповед № РД-01-165 от 27.03.2020 г., с която се изменя Заповед № РД-01-129/16.03.2020 г. В новата заповед на здравния министър се казва още, че на основание чл. 60, ал. 1, във връзка с чл. 74 от Административнопроцесуалния кодекс се разпорежда предварително изпълнение на заповедта с цел осигуряване живота и защитата здравето на гражданите. Мерките, посочени в настоящата заповед, се предприемат с цел ограничаване разпространението на епидемията от COVID-19.

Общо досега заразените с болестта са 293. В последните три дни процентът на заболели устойчиво нараства - с до 14%. В над две трети от областите в страната вече има регистрирани случаи.

На този фон днес здравно министерство публикува и списък на болниците, в които ще се осъществява лечението на заразени с COVID-19. От документа става ясно, че броят на инфекциозните легла е десетократно увеличен и достига над 7400. Над 1100 от тях са в столицата.

Предизвикателство за системата остава броят на интензивните легла. Изчисленията показват, че една трета от всички тежки случаи ще се нуждаят от апаратна вентилация. Леглата с респиратори са нараснали до над 1300 за страната. Най-много има в столицата - 518. За сравнение обаче - в област Видин има в наличност 5 апарата.

"Това не е пълният капацитет на болниците. Това е заповяданият капацитет - да има всяка болница отделени легла и респиратори за такъв тип болни. Общо в страната лежат 99 души в болница, от които 53 са в софийските болници. Деца няма приети на болнично лечение. Обмисляме идеята за препоръка в едно семейство, ако е установен коронавирус инфектиран, да се смята цялото семейство под карантина като вирусоносители, тази практика е възприета на много места по света", каза председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Болница "Света Анна" в столицата вече приема пациенти, след като вчера тя беше поставена под карантина заради установени двама пациенти с COVID-19 Пета градска болница в София остава затворена и ще приема само пациенти на диализа.

80% от заразените с вируса у нас са млади хора, така че не смятайте, че сте в безопасност заради възрастта си, предупредиха от щаба.