Прокуратурата е образувала повече от 120 досъдебни производства по чл. 355 от НК за нарушаване на задължителната карантина във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на новия коронавирус, съобщиха от държавното обвинение.

Анализът на данните за последната седмица на петте апелативни района - София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив, е показал, че най-често нарушенията се извършват от български граждани, на които след завръщането им от чужбина в страната, за срок от 14 дни, е било забранено да напускат домовете си.

Такъв е случаят на гражданка на бургаския квартал "Зорница", която след завръщането си от Италия в България, е нарушила задължителната карантина, като заедно с двете си деца е посетила сестра си, защото "не се били виждали от години".

При друг случай, регистриран преди въвеждането на ограниченията за допускане само на неотложни пътувания между областните центрове, е установено, че жител на град Исперих, който се е завърнал от Холандия, не пребивава на посочения адрес, на който е поставен под карантина за срок от 14 дни. След осъществена телефонна връзка, лицето е обяснило, че се намира в свой имот до град Тетевен и възнамерява отново да пътува за Холандия. В тази връзка нарушителят е обявен за общонационално издирване.

Част от образуваните разследвания за нарушаване на противоепидемиологичните мерки са срещу шофьори на тежкотоварни камиони, които след завръщането си в страната не са изпълнили наложената карантина, а отново са тръгнали на път зад граница.

Образувани са били и разследвания за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога по време на извънредното положение във връзка с разпространението на COVID-19.

Прокуратурата с апел в подкрепа на медиците

От прокуратурата излязоха и с апел към работещите в системата да подкрепят лекарите, медицинските сестри, санитарите и доброволците на "Пирогов" и в УМБАЛ "Александровска", които имат нужда от подкрепа и солидарност.

"Тежките времена са за всички, но в този момент персоналът и болните от коронавирус в "Пирогов" имат нужда от нашата благотворителност. Призоваваме ви, който желае да ги подкрепи, да направи лично дарение по специалната банкова сметка открита от УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" за борба с COVID-19: УМБАЛСМ Н.И. ПИРОГОВ ЕАД

ЦКБ АД КЛОН ЦЕНТРАЛЕН

IBAN: BG03 CECB 9790 1045 1599 00

BIC: CECBBGSF

Основание за превод: Дарение за COVID-19

Пациенти с коронавирус се лекуват и в УМБАЛ "Александровска". Лекарите, медицинските работници и доброволците в тази болница също имат нужда от подкрепа. Ако желаете да ги подкрепите, можете да го направите по следния начин:

Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Александровска" ЕАД

Търговска банка Д

IBAN BG 81 DEMI 9240 1000 2222 63

Основание: Дарение за COVID-19

Да не забравяме, че направеното добро днес, утре ще ни се върне и на нас!", пише в призива на прокуратурата към прокурори, следователи и съдебни служители.