Комисията по досиетата показва за първи път публично всички архиви на Държавна сигурност. Утре всеки ще може да разгледа видеотеката, стаята с използваните предмети и всички 22 архивни хранилища, съобщи bTV.

В картотеката се съхранява азбуката на Държавна сигурност, която се използва и до днес от тайните служби. Хората обаче не могат да я разгадаят без специалния указател, който пояснява коя буква на кое място се намира.

Азбуката е била научена от всички офицери и сътрудници на ДС, събрани в картите и картоните на архивите.

Освен тези документи, тук се пази и книгата-тайник, използвана от дипломата Иван-Асен Георгиев. Негови снимки няма, но фотоапаратът му е иззет в Москва след арестуването му, веднага след като е бил уличен в двойно сътрудничество с тайните служби.

Екатерина Бончева от комисията по досиетата разказва, че не по-малко интересни са двата сборника, с имена на хора, избягали от страната и на българи със заведени дела. Събраните в тези сборници имена са над 8000, а бегълците са отбелязани със специален знак "вражеска емиграция".

За специалистите картотеката все още остава най-ценното място, защото тук се съдържат най-ценните и сигурни доказателства за връзките на определена личност с Държавна сигурност.