От 4 до 6 юни продължава големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам. Религиозни мюсюлмани в Близкия изток и другаде по света от вчера започнаха да честват ислямския празник Аид ал Фитр (Рамазан Байрям), който слага край на свещения за тях месец Рамазан - период на пост от изгрев до залез слънце. Началото на Аид ал Фитр е различен в различните държави, а даже и в една страна, защото по традиция той зависи от това кога е забелязано новолунието.

Сунитската Саудитска Арабия, а също Кувейт, Катар и ОАЕ започнаха да празнуват вчера, докато в Египет, Сирия, Йордания и на палестинските територии още не са видели новата луна и ще разговяват от днес. Сунитите в Ливан и Ирак празнуват от вчера, а шиитите в тези страни - от днес. В Пакистан, където преобладават сунитите, обикновено Аид ал Фитр идва ден след останалия мюсюлмански свят.

82 милиона души в Турция празнуват от 4 до 6 юни. Миналия петък започна деветдневна ваканция за Рамазан Байрам в Турция. Мегополисът Истанбул буквално се опразни, тъй като милиони хора се отправиха към родните си места. Компактни групи български изселници отпътуваха за България, където прекарват празничните дни. Друга част използват ваканцията в България, за да подновят българските си документи, заради което се извиха огромни опашки пред паспортните служби.

Рамазан Байрям обикновено трае от един до три дни. Той е очакван с нетърпение след месеца на въздържание от хранене, пиене, пушене и секс от зори до смрачаване.

В Рамазан Байрам хората рано отиват в джамиите, където се изнасят лекция за добрия комшулук, отношенията на мюсюлманите към мюсюлманите, на мюсюлманите към немюсюлманите и разбира се отговорността на мюсюлманите в обществото. След като хората се поздравят в джамията, се правят посещения на по-възрастни хора. По традиция младите целуват ръка на възрастните, които от своя страна им дават пари и подаръци. Така засвидетелстват отношението си на уважение и доверие. Отива се на гробищата да се направи молитва и за починалите.

В началото на днешното парламентарно заседание председателят Цвета Караянчева поздрави мюсюлманите със свещения за тях празник. Тя пожела сърцата им да са изпълнени с доброта и състрадание. "Пожелавам ви здраве и благополучие на семействата и най-важното - пожелавам ви дните да бъдат изпълнени с обич, защото обичта е най-висшият дар на всички ни, независимо от религия, етнос и политическа принадлежност", каза още Караянчева.

От името на ПГ на ДПС Йордан Цонев честити Рамазан байрам на мюсюлманите в България. От парламентарната трибуна той им пожела "да бъдат все така толерантни, все така учещи, да бъдат все така патриоти".

Големият мюсюлмански празник Рамазан байрам идва след свещения месец Рамазан, тази година той съвпадна с предизборната кампания и имахме възможност в стотици срещи с българските мюсюлмани да се убедим в добродетелите, които те притежават, да се убедим в толерантността, в това, че обичта, милосърдието и смирението са издигнати в начин на общуване за българските мюсюлмани и да им кажем, че България е благодарна за тяхната толерантност, за мира и за съзиданието, заяви Йордан Цонев. Той цитира и думи на президента на АЛДЕ Ханс Ван Бален на събора на Демир баба към българските мюсюлмани: "Европа има нужда от вашата толерантност". Накрая Цонев завърши изказването си с традиционния поздрав за мюсюлманите на Рамазан байрам.

Парламентарната група на ГЕРБ също поздрави мюсюлманите и им пожела здраве, щастие и благоденствие.

Нека този празник, който ни учи на мъдрост, да ни направи още по-добри, още по-отговорни, да расте взаимното ни уважение и заедно да работим за нашето общо бъдеще, каза депутатът Алтимир Адамов, който отправи най-сърдечни поздравления по случай празника от парламентарната трибуна. Той пожела на мюсюлманите и техните семейства здраве, благополучие и сплотеност.

"Вярваме, че всички мюсюлмани посрещат Рамазан байрам с достойнство и оптимизъм, като отворят сърцата си за ближния. Нека настъпилият Рамазан байрам да донесе на всички много приятни емоции, да бъдете заедно с най-близките си и да дадете и да получите прошка", каза още депутатът от ГЕРБ.

Припомняме, че вчера министър-председателят Бойко Борисов честити празника в социалната мрежа. В личния си профил във фейсбук Борисов написа: "Честит Рамазан байрам на всички мои приятели мюсюлмани! Бъдете живи и здрави!".

"Мъдростта на празника учи на искрено милосърдие, осъзнато покаяние, споделяне на изпитанията и разкрива способността за съпричастност и единство в дните на радост, когато вярващите почитат дълговечни, съкровени за тях традиции", се казва и в поздравлението на държавния глава Румен Радев до представителите на мюсюлманското изповедание в България по повод Рамазан Байрама.

Президентът подчертава, че в основата на устойчивата българска култура на толерантност заляга съхранението на разбирателството и взаимното уважение между изповядващите различни религии.

"Вярвам, че отбелязването на Рамазан Байрам ще разкрие за пореден път обединяващата духовна сила на цялото ни общество", се казва още в поздравлението на Румен Радев.