Всеки пети, болен от грип, получава усложнение. Това каза проф.Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Грипът се лекува много успешно, ако диагнозата е точна и лечението започне навреме, подчерта той.

Тази година противогрипната ваксина е четиривалентна.

"През последните години нещата с развитието на грипа много се промениха. В продължение на 30 години масово доминираше грип А, в последните години доминира грип Б, след това се измества от грип А. На всеки 5 години една грипна епидемия си е от грип Б. Всеки февруари месец СЗО казва на производителите на ваксини кои са щамовете. Вече има 4-валентна ваксина. За съжаление някои пациенти с усложнения от грип развиват енцефалит", обясни Кантарджиев.

Националната програма за контрол на грипа, която действа от миналата година, дава възможност на хора над 65-годишна възраст да се ваксинират безплатно. Има осигурени 180 хиляди дози по програмата.

Тази година за първи път от последните близо 30 години се очаква ваксинационният обхват срещу грип ще достигне до 7 процента, а за миналите години той достигаше до не повече от 2-3 процента, каза още проф. Кантарджиев. По думите му над 10 процента от населението боледува през зимата.

Експертът отново препоръча при настъпването на сезонните вируси и след евентуална поява на симптоми да се изследваме и за грип:

"Епидемичното разпространение на грипа е през декември, а пикът - в края на януари или началото на февруари. Има такива тестове, с които бъркаш в гърлото на едно дете и след няколко минути ти казва болно ли е от грип и от какъв тип. Защо не са по аптеките? Защото това не са тестове, които се правят от гражданите, тъй като най-важното е взимането на материал от носоглътката" , каза още проф. Кантарджиев.

Превенция на грипа е същата, както при COVID-19. Добра лична хигиена, често миене на ръцете, проветряване и почистване на помещенията, посочи лекарят и напомни да не се докосват устата, носа и очите, да се спазва висока лична хигиена.

Друг съвет от него е, при закупуване на храна за вкъщи от заведение, да я затопляме за около 2 минути в микровълнова фурна. Така се гарантирало, че, ако има коронавирус по парчето пица, например, то той ще бъде унищожен.

Всички, които носят очила, да не ги свалят, когато са на работа, защото често заразяването с COVID-19 ставало през очите. При болки в гърлото пък било важно веднага да започнем да приемаме лимон със сода, за да предотвратим по-сериозна инфекция.