За последното денонощие най-много дъжд е валял в Шумен – 128 литра на квадратен метър, съобщиха от НИМХ. 126 л/кв. м дъжд са паднали в Русе, във Велико Търново – 83 л/кв. м, в Бургас – 75 л/кв. м.

Язовир Росина в поповското с. Априлово, община Търговище, преля. Тази сутрин около 6 ч. приливна вълна с височина около 1,5-2 метра е заляла Априлово. Има откъсната махала.

"Евакуирани са около 30 човека, а на останалите хора в 20 откъснати къщи се доставят храни с лодка на гражданска защита", съобщи кметът Сергей Стоянов.

Зам. кметът на община Попово Трифон Трифонов уточни пред БНР, че близо 100 души са блокирани по домовете си.

Нивото на водата пада.

"Най-тежко през изминалото денонощие беше положението във Велико Търново и Габрово. Там са събрани кризисните щабове, като към момента ситуацията е под контрол",
заяви директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР главен комисар Николай Николов. На много места в страната има наводнени къщи и дворове.

Вижте снимки >>

През цялата нощ нивото на река Янтра се е покачвало в района на Велико Търново, наводнени са дворове. С близо метър е преминато критичното ниво на реката край кв. „Чолаковци”.
Рано сутринта нивото на реката е започнало да спада.

Жителите на ниските райони в старата част на града са били предупредени тази нощ за евентуална опасност от заливане на дворове и приземни етажи
Екипи на полицията, противопожарната служба, електроразпределителното дружество и Националния военен университет са били в готовност, ако се наложи евакуация на граждани.

Въведено е непрекъснато наблюдение на Янтра.

"Заради високото ниво на Янтра е затворен за движение пътят между две населени места в община Горна Оряховица. Непосредствено зад устоите на моста, по който минава пътят, водата е подкопала около един метър от брега и има опасност от пропадане на пътя", съобщи за БТА областният управител на Велико Търново инж. Георги Рачев.

Заради поройните дъждове улици в Габрово бяха непроходими тази сутрин.
От общината съобщиха на гражданите и водачите на автомобили да се движат с повишено внимание.

"Река Янтра е вдигнала нивото си след повече от 40 часа поройни дъждове с два и половина метра. Падналите количества дъжд на територията на общината са 95 литра на квадратен метър", съобщи на извънредна пресконференция кметът на Габрово Таня Христова.

За денонощие в Русе са паднали 100 л/кв.м дъжд, което е около 14 пъти повече от средноденонощното количество за сезона, съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.
Река Дунав има спад.

От тази сутрин се извършва контролирано изпускане на най-големия язовир в област Разград "Бели Лом" .

Нивото на река Осъм в Ловеч и Троян е спаднало, но се покачва нивото на река Вит в Тетевенско. 

За предстоящите 10 дни се прогнозира да има обилни валежи и градушки.

Министър: Няма опасност

Земеделският министър Димитър Греков заяви пред Дарик, че в последните 4-5 г. у нас не е имало такава сложна метеорологична обстановка.

„Само в последната седмица са използвани толкова градоносни ракети, колкото за цялата минала година", каза министърът.

По думите му, реколтата не е застрашена.

Вижте прогнозата >>