Пилотът на падналия в Черно море изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев не е оцелял. Искам да поднеса искрени съболезнования на неговото семейство. За мен майор Терзиев е герой и за съжаление изгубихме един много опитен пилот и професионалист. Това съобщи пред bTV служебният министър на отбраната Георги Панайотов, като се позова на информация от командващите издирвателната операция в морето кай Шабла.

По думите му, разследващите вече разполагат с неопровержими доказателства за това.

По-рано днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че сред намерените останки в Черно море край Шабла, е открит биологичен материал, който е изпратен за ДНК анализ, за да се установи дали това са останките на майор Валентин Терзиев. 

Самолетът МиГ-29, пилотиран от майор Терзиев от състава на авиобаза Граф Игнатиево, изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел по време на ученията "Шабла 2021".

Георги Панайотов допълни, че издирвателната операция ще продължи още дълго, но за съжаление майор Терзиев не е жив.

"Ако до 4 дни черната кутия не бъде открита, информацията ще бъде унищожена от морската вода", уточни военният министър. 

По думите му, към момента няма данни самолетът, който е претърпял инцидент в Черно море, да е имал технически проблем.

На този етап всичко е на масата. Площта, която трябва да бъде проверена е 40 квадрадни мили, надяваме се да намерим черната кутия, каза Панайотов.

Един от основните проблеми е свързан с поддръжката на средствата. Както със старата съветска техника, така и с новозакупената. Когато са правени договорите за закупуване на нова техника, фокусът не е бил върху поддръжката на техниката, защото тази част на договорите не е изпълнена прецизна. Фокусът е бил върху самото придобиване на техниката. Над 90% от общ поръчки в Главна дирекция Инфраструктура на отбраната са правени с директно посочване на изпълнител, без да е организиран конкурс. Някои са правени в рамките на 1 ден. Този ореол на секретност важи с половината поръчки на усвояването на Ф-16, коментира военният министър.