Първите тестове за коронавирус на двамата български студенти в Ухан, които снощи пристигнаха в София от Франция на борда на военно-транспортния самолет "Спартан", са отрицателни. Това съобщи на кратък брифинг пред журналисти полковник доцент Георги Попов - началник на Катедрата по инфекциозни болести във Военномедицинска академия.

Там около 22.15 часа снощи са настанени евакуираните от Китай студенти.

"Момчето и момичето бяха прегледани веднага. При физикалния преглед не се установиха никакви проблеми и отклонения от нормата. Направеният тест е отрицателен за новия коронавирус. Тази сутрин са в добро състояние - усмихнати и наспали се. Настанени са в отделни стаи с хепафилтри, като няма да се допуска контакт със странични лица, докато не премине карантинният период от две седмици. Днес продължаваме с изследванията", обясни доц. Попов.

По думите му, по време на средния инкубационен период ще бъде направен нов тест, за да бъде изключена възможността за фалшиво отрицателен резултат от първия, ако момчето и момичето са се заразили по време на полетите от Ухан през Франция до София.

Доц. д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, коментира, че има още българи в Китай, както и нормален поток от хора, които изпълняват бизнеса си и пътуват.

"На летище София има термокамера, а за Варна и Бургас са отпуснати пари и ще бъдат закупени и ще заработят още тази седмица. Илюзия обаче е да се мисли, че с гранични мерки може да се спре едно заболяване, особено, което се разпространява по въздушно-капков път", категоричен бе Кунчев.

По думите му, разпоредените в края на миналата седмица мерки са в сила.

"Това, което много ни пречи, е че все още не знаем със сигурност кой е резервоарът на заболяването. Кой е животинският вид, от който е тръгнало заболяването и начинът на предаването на вируса се промени. В началото той беше доста труден за предаване директно по въздушно-капков път, но последните данни от Китай са, че наистина може да се предава, включително контактно-битово, тъй като вирусът е намерен в изпражнения на болни хора, което значи, че може да попадне във външна среда и по друг начин, а не само по въздушно-капков", допълни той.